E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29208
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
2
1
2

Par cita īpašnieka zemes izmantošanu ir jāmaksā

J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Irina

Labdien! Vēlos iegādāties māju, tāpēc man ir jautājums par zemes nomas maksu. Īpašums sastāv no mājas un garāžas, kas ir nodotas ekspluatācijā un ierakstītas zemesgrāmatā. Ir arī ēka (pirts), kura nav nodota ekspluatācijā. Zeme pieder LR Finanšu ministrijai (2000 m2). Nomas maksa ir 1900 eiro gadā. Nekustamā īpašuma nodoklis ir 180 eiro gadā. Māklere apgalvo, ka, nododot pirti ekspluatācijā, nebūs jāmaksā zemes nomas maksa. Vai tā tiešām ir?

A
atbild:
08. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja vēlaties iegādāties nekustamo īpašumu, jāuzzina visa informācija par to, tai skaitā pašreizējām tiesiskajām attiecībām ar zemes īpašnieku, nomas līgumu un tā nosacījumiem, maksājumiem par zemes izmantošanu.

Ja zeme pieder vienam īpašniekam, bet māja uz tās – citam, mājas īpašniekam par zemes izmantošanu ir jāmaksā.

Dalītais īpašums var būt izveidojies divējādi:

  • vēsturiskās situācijas risinājums, ko praksē dēvē par piespiedu dalīto īpašumu;
  • brīvprātīgs dalītais īpašums, kas ir brīvprātīgi, uz nomas līguma pamata radīts un ir spēkā tikai noteiktu laiku.

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” no 2022. gada sākuma pakāpeniski izbeidz piespiedu nomas tiesiskās attiecības. Tā vietā dalītā īpašumā zemes un patstāvīgo būvju īpašnieku attiecības regulē likumiskās zemes lietošanas tiesības. Pašreiz likumiskā lietošanas maksa ir 4% gadā no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības.

Likumiskās zemes lietošanas tiesības stājas spēkā trijos posmos, ņemot vērā situāciju:

  • 2022. gada 1. janvārī visos dalītā īpašuma gadījumos, kuros piespiedu nomas attiecības attiecīgajā brīdī netiek regulētas ar spēkā esošu līgumu vai tiesas nolēmumu;
  • 2023. gada 1. janvārī visos dalītā īpašuma gadījumos, kuros piespiedu nomas attiecības 2022. gada 1. janvārī tiek regulētas ar spēkā esošu nomas līgumu vai tiesas nolēmumu;
  • 2024. gada 1. janvārī dalītā īpašuma gadījumos, kuros privātpersonai piederošas būves atrodas uz publiskas personas (valsts, pašvaldības vai citas atvasinātas publiskas personas) zemes.

Piespiedu dalītā īpašuma situācijās iesaistītajiem būtisks ir Satversmes tiesas 2023. gada 2. maija spriedums, ar kuru noteikto zemes lietošanas maksu 4% apmērā tiesa atzina par Satversmei neatbilstošu, jo likumdevējs nav pamatojis, ka būtu ņemti vērā izdevumi, kas samazina zemes īpašnieka ienākumu no lietošanā nodotās zemes. Satversmei neatbilstošās normas tika atzītas par spēkā neesošām no 2024. gada 1. jūlija, dodot likumdevējam laiku, lai taisnīgi līdzsvarotu zemes īpašnieku un būvju īpašnieku tiesības. Zemes lietošanas tiesību regulējums ir atzīts par Satversmei atbilstošu.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” nosaka publiskai personai piederoša vai piekrītoša zemesgabala vai tā daļas iznomāšanas kārtību un tās izņēmumus, nomas maksas aprēķināšanas kārtību, kā arī atsevišķus nomas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus, neizpirktās pilsētu zemes nomas līguma noslēgšanas kārtību, nomas maksas aprēķināšanas kārtību, nomas līguma būtiskos noteikumus, pilsētu zemes nomas tipveida līgumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas