E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28924
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2
2
2

Apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieks

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2023
Dina

Labdien! Vēlos uzzināt pamatojumu, kāpēc, lai paaugstinātu Bonus-Malus klasi, transportlīdzeklim obligāti jābūt īpašumā? Ja es kā fiziska persona maksāju OCTA un transportlīdzeklis reģistrēts uz mana IK (kas būtībā ir pašnodarbinātā persona, jo par visu atbild ar savu mantu), es domāju, mistiski rēķināt Bonus-Malus abstraktai uzņēmējdarbības formai, nevis reālam cilvēkam, kurš pērk OCTA polisi, ir dīvaini. Tā kā nesaprotu šī kritērija (īpašumtiesības) loģiku, tad, lūdzu sniegt skaidrojumu, kāpēc tā ir un kāds tam ir pamatojums, jo ar vadīšanas pieredzi tam nav nekāda sakara! Profesionālajiem vadītājiem nepieder viņu darba transportlīdzekļi.

A
atbild:
22. martā, 2023

Fiziska persona, kas nenodarbojas ar saimniecisko darbību, un komersants (t. sk. individuālais komersants), kas nodarbojas ar saimniecisko darbību un ir ierakstīts Komercreģistrā, no Komerclikuma un nodokļu administrēšanas aspekta ir divas dažādas personas. Tāpēc, reģistrējot transportlīdzekli īpašumā kādai no šīm personām, tas tiks reģistrēts katrai personai atsevišķi, norādot dažādus īpašniekus un personu identifikatorus.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma obligātās apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieks, līzinga gadījumā – turētājs. Tādēļ Bonus-Malus klase tiek rēķināta atbilstoši katra īpašnieka apdrošināšanas vēsturei un netiek ņemts vērā, kas ir faktiskais apdrošināšanas prēmijas maksātājs vai persona, kas piedalās ceļu satiksmē ar citas personas īpašumā esošu transportlīdzekli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas