E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28668
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu starpība tiek piedzīta caur tiesu izpildītāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2023
Zane

Ir tiesas lēmums par uzturlīdzekļiem. Sākumā tas tika nodots izpildei ZTI, taču jau vairākus gadus uzturlīdzekļus man maksā UGF. Kā man, esot uzturlīdzekļu saņēmējai, būtu pareizāk rīkoties, lai nepazustu tā parāda daļa, kuru bērnu tēvs ir parādā kā starpību starp tiesas lēmumā noteikto summu un to, kuru maksā UGF? Vai šim parādam ir spēkā 10 gadu noilgums? Vai man ik pa 10 gadiem vajadzētu iesniegt parāda piedziņu ZTI? Vai arī to darīt, kad abi bērni būs sasnieguši 18 gadu vecumu?

A
atbild:
15. martā, 2023

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. pants nosaka:

Ja ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem parādniekam ir noteikts pienākums maksāt iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam un iestājies šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētais gadījums, Fonda administrācija, pamatojoties uz iesniedzēja iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem, izmaksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam no Fonda līdzekļiem.

Fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu arī tādā gadījumā, ja no zvērināta tiesu izpildītāja nav saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu, bet parādniekam Latvijas Republikā nav deklarētas dzīvesvietas, mantas vai darbavietas vai parādniekam ir pasludināts maksātnespējas process un tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem nav iespējams iesniegt izpildei Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Fonda administrācija septiņu dienu laikā pēc tam, kad pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu, paziņo parādniekam par lēmuma pieņemšanu. Parādniekam no dienas, kad uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda, ir pienākums veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus Fondam tā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja izpildu lieta nav ievesta un uzturlīdzekļu izmaksa no Fonda tiek veikta, piemērojot šā panta otro daļu, parādniekam ir pienākums veikt uzturlīdzekļu maksājumus Fonda administrācijai.

Ja parādnieks nav deklarējis savu dzīvesvietu, paziņojumu par uzturlīdzekļu izmaksas uzsākšanu publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Fonda administrācija par uzturlīdzekļu izmaksāšanu vai izmaksas izbeigšanu paziņo zvērinātam tiesu izpildītājam, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu, un kļūst par piedzinēju uzturlīdzekļu piedziņas lietā iesniedzējam izmaksāto summu un likumisko procentu (5. panta otrās daļas 2. punkts) apmērā.

Zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums paziņot Fonda administrācijai par piedzītajiem uzturlīdzekļiem, ja tie sasniedz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteikto apmēru.

Lai vecāks varētu saņemt starpību starp tiesas spriedumā noteikto un to summu, kas tiek izmaksāta no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, vecākam ir jāvēršas pie tā zvērināta tiesu izpildītāja, kura lietvedībā atrodas piedziņas lieta ar lūgumu veikt starpības piespiedu piedziņu no parādnieka, jo tiesas lēmums netiek labprātīgi pildīts un parādnieks neveic uzturlīdzekļu izmaksu.

Ja zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā atrodas piedziņas lieta, tad civilprocesā noteiktais prasības noilgums 10 gadu periodā netiek piemērots, jo izpildu lieta jau ir iesākta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas