E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28255
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma būs tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2023
Agnese

Sveicināti! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (saņemu vecāku pabalstu) un plānoju nokārtot pašnodarbinātā statusu. Vai, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, man būs iespēja pretendēt uz bezdarbnieka statusu (vai pašnodarbinātā statuss to neietekmēs, ja ienākumi būs krietni zem 500 eiro)? Kā šajā gadījumā tiks aprēķināts bezdarbnieka pabalsts?

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pašnodarbinātā ienākumi ir mazāki par 620 eiro mēnesī, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jāveic 10% apmērā, un tas neietekmē tiesības uz vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu.

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā par vecāku pabalsta saņēmēju sociālās apdrošināšanas iemaksas veic valsts (izņemot personas, kurām vecāku pabalsts piešķirts kā pašnodarbinātajam), apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma veidojas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Informāciju individuālā situācijā varat iegūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas