E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27135
Lasīšanai: 3 minūtes

Krāsas ievešana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2022
Santa

Vai Latvijā drīkst ievest krāsu no Baltkrievijas celtniecības vajadzībām?

A
atbild:
22. septembrī, 2022

Sveicināti!

No trešajām valstīm, tai skaitā Baltkrievijas, drīkst ievest preces, kuru ievešana Eiropas Savienībā nav aizliegta vai ierobežota saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem.

Preču, kas klasificētas Eiropas Savienības Kombinētās nomenklatūras (KN)¹ 32. nodaļā “Miecvielu vai krāsu ekstrakti; tanīni un to atvasinājumi; pigmenti un citas krāsvielas; krāsa un lakas; špakteļtepes, tepes un citas mastikas; tintes” iekļautajās preču pozīcijās, ievešana no Baltkrievijas nav aizliegta.

Atbilstoši Eiropas Savienības regulai², ar kuru noteiktas sankcijas pret Baltkrieviju, pašlaik ir aizliegts šādu preču imports no konkrētās valsts: naftas produkti, mēslošanas līdzekļi, jaunas gumijas pneimatiskās riepas, koks, koka izstrādājumi, cements, cementa, betona, akmens izstrādājumi, dzelzs un tērauda izstrādājumi. Precīza informācija par izstrādājumiem un preču KN kodiem ir pieejama minētās regulas VII un VIII pielikumā, kā arī no X līdz XIII pielikumam. Svarīgi ievērot, ka šobrīd noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju attiecas uz preču pārvietošanu, neatkarīgi no tā, vai preces ieved uzņēmums vai ceļotājs savām vajadzībām.

Saistībā ar naftas produktu ievešanu fiziskām personām jāņem vērā, ka no Baltkrievijas un Krievijas nevar ievest degvielu pārnēsājamās/pārvietojamās tvertnēs savām vajadzībām. 

Kur iedzīvotājiem noskaidrot, cik un kādas preces personīgām vajadzībām drīkst ievest Latvijā?

Informācija par vispārīgajiem nosacījumiem, kas jāievēro fiziskām personām, iebraucot no trešajām valstīm un ievedot preces personīgajā bagāžā, ir pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Ceļojot ārpus Eiropas Savienībai”.  Savukārt informācija par sankcijām ir pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai”, tēma “Sankcijas”. Informāciju arī var iegūt, zvanot uz VID konsultatīvā tālruņa numuru: 67120000 un izvēloties sarunas tēmu “Muita”.

Tāpat par aktuālajiem preču pārvietošanas nosacījumiem var pārliecināties, izmantojot Integrētā tarifa vadības sistēmu (sadaļa “Pasākumi/Preces kodam”) (ITVS), kur pēc preču KN koda, plānotās procedūras veida (imports vai eksports), izcelsmes/nosūtītāja valsts vai plānotā galamērķa jeb saņēmēja valsts iespējams pārbaudīt, vai konkrētajai precei ir noteikti kādi ierobežojumi.

Piemēram, ITVS sadaļā “Pasākumi/Preces kodam”, norādot preces KN kodu 4011100000 (jaunas gumijas pneimatiskās riepas vieglajiem automobiļiem), nosūtītāja/izcelsmes valsti (Baltkrievija) un virzienu (imports), redzams, ka precei ir noteikts importa aizliegums.

Papildu informācija par sankcijām pieejama Ārlietu ministrijas tīmekļvietnes apakšsadaļā “Sankcijas”. Ieteicams izmantot arī ES sankciju karti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas