E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26723
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Valsts aizsardzības dienests ir izveides un plānošanas stadijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2022
Jānis

Temats: valsts aizsardzības dienests cilvēkiem ar darbu. Nesen uzzināju, ka vīriešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem būs jāiestājas dienestā, kura ilgums būs 11 mēneši (6 mēneši mācības un 5 mēneši “īstais” dienests). Ko darīt tiem vīriešiem (vecumā no 23 līdz 27), kuri jau kādu laiku strādā attālinātu vai klātienes darbu un pelna pietiekami labi? Vai viņiem būs jāpamet darbs, par kuru viņi cīnījās vaiga sviedros, lai piedalītos (tiktu iesaukti) dienestā, iegūtu 400 eiro pabalstu un pēc dienesta mācību beigām ietu uz “bezdarbniekiem”? Ne visi darba devēji gaidīs 11+ mēnešus, lai pieņemtu atpakaļ. Darba devēji nesaredz tādu variantu kā strādāt tikai brīvdienās; viņi atradīs un pieņems citus cilvēkus vietā: tas ir pašsaprotami, un par to viņus nevar vainot. Ne visiem cilvēkiem ir uzkrāti desmitiem tūkstošu eiro, lai varētu sevi uzturēt un samaksāt komunālos rēķinus bez kārtīga darba 11+ mēnešus. Cik es saprotu, ir 3 dienesta alternatīvas, bet neviena no tām kārtīgi neizskaidro, vai 11+ mēnešu garās dienesta mācības var apvienot ar darbu, ja darbs ir katru dienu.

A
atbild:
07. jūlijā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbildot uz šo jautājumu, uzreiz jānorāda, ka plāns izveidot Valsts aizsardzības dienestu ir priekšlikums, kas vēl tikai jāskata Ministru kabinetā un pēc tam – Saeimā. Tā ieviešanai ir jāveic vairāki grozījumi Latvijas tiesiskajā regulējumā, kas vēl jāizstrādā, jāapspriež un jāapstiprina.

Aizsardzības ministrija ir iecerējusi, ka Valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests no nākamā gada, taču arī tādā gadījumā ir paredzēts piecu gadu pārejas periods. Kā sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem 5. jūlijā akcentēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ņemot vērā pieejamos cilvēkresursus un infrastruktūru, pirmajos piecos gados Valsts aizsardzības dienestā varētu tikt uzņemti un apmācīti tikai ap 1000 jauniešu ik gadu. Šajā pārejas periodā jaunieši tiks uzņemti pēc brīvprātības principa, individuāli uzrunājot tos, kuriem apritēs 18–19 gadi.

Plašāka informācija par plānoto reformu pieejama šeit:

Ja vēlaties iesaistīties valsts aizsardzībā, pastāv iespēja jau šobrīd iestāties Zemessardzes rindās, kas iecerēta kā viena no alternatīvām iespējām arī dienestam Valsts aizsardzības dienestā. Dienestu Zemessardzē ir iespējams apvienot ar pilna laika darbu, jo treniņi un mācības pārsvarā notiek brīvdienās dažas nedēļas nogales gadā.

Plašāk skaidrojumā: Kā iestāties Zemessardzē.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas