E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26371
Lasīšanai: 5 minūtes
1
8
1
8

Kāpēc notārs pieprasa naudas izcelsmes dokumentus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Kristīne

Labdien! Jautājums par notāru darbu. Mantoju no tēva zemi, kuru pēc kāda laika pārdevu, noslēdzot pirkuma līgumu. Daļu no summas uzdāvināju savai māsai, pārskaitot uz viņas bankas kontu. Māsa par šo naudas summu izlēma iegādāties sev nekustamo īpašumu. Kad viņa vērsās pie notāra, lai parakstītu nostiprinājuma lūgumu, viņš pieprasīja naudas izcelsmes dokumentus. Māsa iesniedza konta izrakstu, bet ar to bija par maz. Notāre pieprasīja pirkuma līgumu, kuru es noslēdzu ar pircēju, pārdodot no tēva mantoto īpašumu. Sazinājos ar notāri un saņēmu šobrīd ļoti tipisku atbildi: “Ja neiesniegsiet līgumu, atteiksim notāra pakalpojumu.” Vai notārei ir tiesības pieprasīt darījuma līgumu ar trešajām personām? Kāpēc man jāizpauž visi sava darījuma noteikumi, ja es pašreizējā darījumā vispār neesmu iesaistīta?

A
atbild:
01. jūnijā, 2022
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Dace Elksne, zvērināta notāre

Zvērināts notārs ir gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma (NILLTPF likums), gan Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma (Sankciju likums) subjekts. NILLTPF un sankciju riski nav vienādi, taču būtiski saprast, ka savā ikdienas darbā notārs veiks darbības, gan lai nepieļautu noziedzīgi iegūtu līdzekļu iepludināšanu valsts ekonomikā, kā arī lai nepieļautu pat legālas darbības, kuras vēlāk varētu rezultēties sankciju pārkāpšanā, jo tāds ir Sankciju likuma mērķis. Iepriekš sacītais paskaidro, ka abstrakti atbildēt uz jūsu jautājumu, neizpētot dokumentus, nav iespējams.

Notāra loma NILLTPF likuma izpratnē darījuma noslēgšanā izrietēs no notāram lūgtās juridiskās palīdzības satura: vai jūsu māsai un otrai darījuma pusei ir pašu sagatavots pirkuma līgums un notāra vienīgais sniegtais pakalpojums ir nostiprinājuma lūguma apliecināšana, vai notārs ir darījuma dokumenta – pirkuma līguma – autors.

Pieņemsim, ka notārs raksta pirkuma līgumu. Notāram kā NILLTPF likuma subjektam ir pienākums veikt darījuma un naudas līdzekļa izcelsmi. To, cik detalizēta katrā situācijā ir veicama izpēte un kāda apjoma informācija klientam ir jāsniedz, nosaka zvērināts notārs pēc tam, kad ir izvērtējis plānoto darījumu, tostarp noteicis, kas ir līdzēji, kāda ir darījuma summa un tās samaksas kārtība u .c. kritērijus. Nezinot detaļās jūsu māsas plānoto darījumu, nav iespējams sniegt profesionālu viedokli, kādus tieši dokumentus notāram būtu tiesības prasīt.

Pieņemot, ka jūsu māsas gadījumā zvērinātam notāram ir jāveic standarta klienta izpētes process, jūsu noslēgtā pirkuma līguma izprasīšana ir atbilstoša NILLTPF likumā noteiktajam. Naudas legālas izcelsmes pārbaudes jautājumā notāra pienākums ir noskaidrot naudas “izcelsmi”. Gadījumos, kad tiek veikti naudas pārskaitījumi, tostarp dāvinājumi starp tuviem radiniekiem, NILLTPF likuma mērķu sasniegšanai ir pamatoti uzskatīt, ka naudas izcelsmes avots ir nevis persona, kura veikusi naudas pārskaitījumu (dāvinājumu), bet  gan tas darījums vai notikums, kur šī persona (naudas dāvinātājs) naudu ieguvusi; jūsu gadījumā – jūsu noslēgtais nekustamā īpašuma pārdošanas darījums. Lai notārs gūtu pārliecību, ka jūsu māsa naudu ieguvusi legāli, notikumu ķēde ir “jūsu pircēja naudas pārskaitījums jums – jūsu naudas dāvinājums māsai”, savukārt to apliecinošie dokumenti – jūsu māsas bankas konts, jūsu pirkuma līgums (atsevišķos gadījumos var tikt prasīts arī naudas dāvinātāja konta pārskats, lai gūtu pārliecību, ka uzdāvinātā nauda ir tā pati, kas iegūta darījuma rezultātā).

Vēršu uzmanību, ka zvērināts notārs visas sev uzticētās lietas un dokumentus tur slepenībā un minēto informāciju lūdz jums sniegt, lai izpildītu NILLTPF likumā noteikto; minētā informācija tiks izmantota tikai notāra lēmuma pieņemšanai, uzglabāta normatīvajos aktos noteikto laika periodu un pēc tam iznīcināta.

Ļoti labi saprotot, ka notāra veiktais izpētes dokumentu pieprasījums jums uzliek pienākumu pastarpināti piedalīties māsas darījuma formēšanā, tomēr aicinu sadarboties ar notāru, jo notārs kā NILLTPF un Sankciju likuma subjekts pilda likumdevēja uzliktos amata pienākumus visas sabiedrības interesēs un bez klientu sadarbības un atsaucības likumdevēja un likumu mērķi nav sasniedzami.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas