E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2607
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
5
5

Auto no ASV: vajadzīgs atbilstības novērtējums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2013
Jānis Grants

Cik daudz laika iziet tehnisko apskati pēc auto ievešanas no trešās valsts - ASV? Mēnesi atpakaļ pārvedām no ASV mūsu personīgo 8g. vecu Toyoto. Veicām reģistrāciju, saņēmām numuru, un mums teica CSDD, ka esot 6 mēneši, lai pārbūvētu auto Eiropas-Latvijas prasībām un tad iziet tehnisko. Nupat policija mūs apturēja, un kaut skaidrojām, ka mums esot vēl laika iziet tehnisko, viņš uzrakstīja 40 L sodu un teica, ka visu vajadzēja izdarīt 5 dienu laikā. Esmu 2 stundas meklējusi CSDD un likumu lapās kādu informāciju par šo, bet nevaru atrast likumu. Paldies par Jūsu konsultāciju.

A
atbild:
19. jūlijā, 2013
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Agnese Korbe, Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste

Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.466 „Noteikumi par transportlīdzekļu tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem” 3.punktā noteikts, ka transportlīdzekļa tehnisko apskati veic ne vēlāk kā piecas dienas pēc transportlīdzekļa pirmreizējās reģistrācijas Latvijā un turpmāk atbilstoši termiņam, līdz kuram transportlīdzeklim ir atļauts piedalīties ceļu satiksmē.

Ministru kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumu Nr.1080 „Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” (turpmāk – reģistrācijas noteikumi) 39.punktā ir noteikts: lai reģistrētu no ārvalstīm ievestu transportlīdzekli, jāiesniedz arī atbilstības apliecinājums. Ja tas netiek iesniegts, transportlīdzekli vienu reizi reģistrē uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Ja automašīna paredzēta ASV tirgum un nav sertificēta atbilstoši Eiropas harmonizētajām prasībām (ja uz obligātās izgatavotāja plāksnītes (uzlīmes) nav Eiropas tipa apstiprinājuma marķējuma), ko nosaka Direktīvas 70/157/EEK vai 2007/46/EK, tad, lai to varētu reģistrēt Latvijā pastāvīgi, jāveic atbilstības novērtēšana (sertifikācija) saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1494 „Mopēdu, mehānisko transportlīdzekļu, to piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi” noteikto kārtību (turpmāk – sertifikācijas noteikumi).

Automobilim, kuram nav kopējā Eiropas tipa apstiprinājuma, šajos noteikumos ir paredzēta transportlīdzekļa individuālā apstiprināšana. Saskaņā ar šo kārtību, CSDD jāiesniedz iesniegums transportlīdzekļa individuālai apstiprināšanai, transportlīdzekļa tehniskais apraksts atbilstoši sertifikācijas noteikumu 4.pielikuma III sadaļas 2.nodaļas prasībām un testēšanas laboratoriju ziņojumus vai sertificēšanas institūciju izsniegtos atbilstības apliecinājumus atbilstoši sertifikācijas noteikumu 11.pielikuma II sadaļas tabulā minētajiem tehniskajiem normatīviem un 7.pielikuma II sadaļā minētajiem atvieglojumiem individuāli apstiprināmiem transportlīdzekļiem.

Detalizētāku informāciju varat saņemt, sazinoties ar CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas speciālistiem, zvanot uz tālr. 67025708.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas