E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25974
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1
1
1

Kara apstākļi ir pielīdzināmi force majeure apstākļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2022
Anna

Labdien! Jau ilgu laiku apsveru domu iegādāties nekustamo īpašumu (dzīvokli). Ir iekrāta nauda, un gribētos nopirkt bez banku starpniecības, cik nu līdzekļi atļauj. Bet tagad notiekošais karš Ukrainā liek aizdomāties. Ja nu iegādājos dzīvokli un mums arī notiek karš, piemēram, kara darbību rezultātā sagrauj man to dzīvokli? Varētu apdrošināt, bet vai šīs lietas darbojas tādos apstākļos vai pēc kara? Vai tad, ja iztērēšu tagad visus savus iekrājumus, valsts vai apdrošināšana pēc kara sniedz kādu atbalstu? Cerams, ka mans jautājums/satraukums ir saprotams.

A
atbild:
23. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Kara apstākļos vienmēr pastāv risks pazaudēt savus ienākumus un īpašumu, ņemot vērā, ka karu juridiski kvalificē kā force majeure apstākļus, kas ir ārkārtēji, nenovēršami apstākļi, kuru dēļ nav iespējams pildīt līgumsaistības, kā rezultātā viens līgumpartneris rada zaudējumus otram. Juridiskajā literatūrā force majeure jēdziens nav definēts, šie apstākļi parasti ir kari, revolūcijas, streiki, zemestrīces u. c.  Civillikums noteic, ka zaudējumi, kuru cēlonis ir nejaušs notikums vai nepārvarama vara, nav jāatlīdzina. Līdz ar to apdrošināšanas sabiedrības nevēlas uzņemties šādu risku un parasti, apdrošinot privātīpašumu, netiek apdrošināti gadījumi, kas saistīti ar masu nekārtībām, iekšējo nemieru, karu, streiku un terora akta rezultātā radītajiem zaudējumiem.

Vairāk par apdrošināšanas veidiem un tirgus aktualitātēm varat interesēties Latvijas Apdrošinātāju asociācijā, kur jums, iespējams, palīdzēs rast piemērotāko risinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas