E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25718
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Vai privātpersona var izvest no meža sagāztos kokus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2022
Peteris

Labdien. Interesē situācija ar pagājušās ziemas vētru laikā izgāztajiem kokiem. Vai ir iespēja privātpersonai savām vajadzībām šos kokus sazāģēt un izvest no meža?

A
atbild:
12. martā, 2022
Valsts meža dienests
Vineta Vilcāne, sabiedrisko attiecību vadītāja

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 935 “Noteikumi par koku ciršanu mežā” 39. punktu: Ja Meža likuma 12. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajā kārtībā cērt sausos un gāztos kokus mežaudzē, kuras augtspējīgo koku šķērslaukums ir lielāks par kritisko šķērslaukumu, katru gadu pirms koku ciršanas uzsākšanas meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir par koku ciršanu paziņot Valsts meža dienestam. Paziņojumā norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu, kvartāla numuru, nogabala numuru un plānoto ciršanas apjomu. Meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir atbildīgs par sniegtā paziņojuma saturu un veikto saimniecisko darbību pēc paziņojuma sniegšanas. Cērtot kokus, saglabā šo noteikumu 55. punktā minētos bioloģiski nozīmīgos meža struktūras elementus, ja tādi ir.

Savukārt 40. punkts nosaka: Ja zemes vienībā nav veikta meža inventarizācija, šo noteikumu 39. punktā minētā kārtība netiek piemērota un sauso un gāzto koku ciršanai nepieciešams saņemt apliecinājumu no Valsts meža dienesta.

Bet, ja mežaudze jau ir bojāta līdz tādam līmenim, ka šķērslaukums ir zem kritiskā, tad saskaņā ar 38. punktu “mežaudzi, kurā augtspējīgo koku šķērslaukums ir mazāks par kritisko šķērslaukumu, cērt sanitārajā cirtē vienlaidus veidā saskaņā ar Meža likuma 11. pantā noteikto kārtību neatkarīgi no šo noteikumu 36. punktā minēto koku esības mežaudzē”.

Uzsvars ir uz vēja gāztiem kokiem, nevis lauztiem, jo gāzto koku gadījumā mežā kā pierādījums paliek izgāzti koku celmi pēc šo koku nociršanas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas