E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25473
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina maternitātes pabalstu, ja izmantots bezalgas atvaļinājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2022
Dace

Labdien! Esmu 7. grūtniecības nedēļā. Ja ņemu bezalgas atvaļinājumu līdz dekrētam, vai tas skaitīsies, un kā tiks aprēķināta dekrēta nauda?

A
atbild:
14. februārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijas Republikā ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena).

Maternitātes pabalstam vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta no ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot 2 mēnešus pirms mēneša, kurā ir pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena. Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2022. gada augustā, tad vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta no ienākumiem 12 mēnešu periodā no 01.06.2021. līdz 31.05.2022.

Ja 12 kalendāro mēnešu perioda daļā apdrošinātā persona bijusi atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par šo perioda daļu nosaka 70 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas