E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25295
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā uzsākt fiziskas personas atbrīvošanas no parādsaistībām procesu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2022
Dace

Kur vērsties, lai maznodrošināta persona varētu tikt vaļā no kredītsaistībām?

A
atbild:
11. martā, 2022
Linda Ņikona
LV portāls

    2022. gada 1. janvārī stājās spēkā Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums (turpmāk – likums), kas paredz personas tiesības tikt atbrīvotai no parādsaistībām, kuru kopējais apmērs pārsniedz vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu jeb 500 eiro, bet nepārsniedz 5000 eiro. Jāņem vērā, ka finansiālajās grūtībās nonākušajiem, kuri vēlas, bet nespēj segt savas no patērētāju kreditēšanas līguma izrietošās parādsaistības, tostarp “ātros kredītus”, kuriem iestājies izpildes termiņš, jāatbilst visiem jaunajā likumā noteiktajiem nosacījumiem.

Jaunais likums paredz, ka fizisko personu no parādsaistībām var atbrīvot, ja vienlaikus pastāv astoņi nosacījumi, piemēram, parādnieka vidējie ienākumi mēnesī pēdējā gada laikā nav sasnieguši valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, un vismaz trīs mēnešus parādniekam ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statuss. Vienlaikus no parādsaistībām fiziskā persona var tikt atbrīvota tikai tādā gadījumā, ja personas visu parādsaistību pamatparāda un blakus saistību kopējais apmērs pārsniedz 500 eiro (vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu), bet nepārsniedz 5000 eiro.

Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām kārtība ir noteikta likuma III nodaļā.

Saskaņā ar likuma 8. pantu, ja fiziskā persona uzskata, ka viņa atbilst visiem likumā noteiktajiem nosacījumiem, tai zvērinātam notāram jāiesniedz pieteikums, kuram klāt jāpievieno dokumenti:

  • kuri pamato pieteikumā norādītos apstākļus;
  • kurus Latvijas Banka un kredītinformācijas biroji izsnieguši viena mēneša laikā pirms pieteikuma iesniegšanas un kuros norādīta kredītu reģistra un kredītinformācijas biroju datubāzēs iekļautā informācija par parādnieku.

Proti, lai parādnieks varētu uzsākt fiziskas personas atbrīvošanas no parādsaistībām procesu, viņam jāvēršas pie zvērināta notāra tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kurā ir parādnieka deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, – faktiskā dzīvesvieta. Informāciju par zvērinātiem notāriem var atrast tīmekļvietnes “Latvijas notārs” sadaļā “Meklēt notāru”.

Likums paredz, ka pieteikums jāsagatavo atbilstoši likuma 1. pielikumam, ko var ērti lejupielādēt TM mājaslapas sadaļā “Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām”. Tāpat tajā noteikts, ka zvērinātam notāram pēc parādnieka lūguma ir jāsniedz informatīvs atbalsts pieteikuma sagatavošanā.

Sīkāku informāciju par jauno likumu var meklēt LV portāla publikācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas