E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24940
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus izmaksā vecākam, kas īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2021
Viktor

Labdien! Es šķiršos ar sievu, pēc vienošanas bērni paliek viņas uzraudzībā. Vienošanās dokumentā mums arī rakstīts, ka katru pirmo un trešo nedēļu bērni paliek ar mani no ceturtdienas līdz sestdienai plkst. 21.00 un katru otro un ceturto: no ceturtdienas līdz pirmdienai. Sanāk, ka 50% viņi pavada laiku ar mani, tas ir, manā uzraudzībā. Cik ir/būs sievai likumīgi iet uz tiesu un pieprasīt alimentus no manis? Bērnu skaits ir trīs, un es pats gribu tērēt naudu viņu vajadzībām un interesēm, nevis pārskaitīt sievai. Jo man ir laiks un vēlme būt kopā ar bērniem.

A
atbild:
10. janvārī, 2022

Civillikuma 179. panta pirmā un otrā daļa nosaka:

“Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.”

Ja vienošanās dokumentā ir norādīts, ka bērnu ikdienas aprūpi un uzraudzību īsteno bērnu māte, un bērnu dzīvesvieta ir nosakāma pēc mātes dzīvesvietas, tad jums kā tēvam ir saskarsmes tiesība. Attiecīgi vecāks, kuram ir saskarsmes tiesība, izmaksā otram vecākam, pie kura bērni dzīvo pastāvīgi, uzturlīdzekļus bērnu uzturam. Ja uzturlīdzekļi netiek maksāti, bērnu mātei ir tiesības piedzīt tos caur tiesu.

Izdevumi, kas tiek tērēti bērniem no jūsu puses, netiek skaitīti izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā, bet ir atsevišķi izdevumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas