E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24518
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai grūtniecei, kura nav vakcinēta pret Covid-19, sniegs dzemdību palīdzību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2021
Julia

Sveicināti! Esmu grūtniece un man drīz jādodas uz Dzemdību namu. Mana ginekoloģe norādīja –, ja neesmu vakcinēta, tad mani var atteikt pieņemt Dzemdību namā un nāksies dzemdēt mājās. Vai pēc esošajiem ierobežojumiem tā varētu būt? Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
02. novembrī, 2021

Šādai situācijai nevajadzētu izveidoties, jo neviens normatīvais akts neparedz liegt medicīnisko palīdzību pacientiem, tai skaitā sniegt dzemdību palīdzību sievietei, kuri nav vakcinēti pret Covid-19.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 234. punkts nosaka, ka veselības aprūpes pakalpojumus sniedz personai, kurai ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Personām, kurām minētā sertifikāta nav, ārstniecības iestāde veic Covid-19 testu, ja tas noteikts Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajā algoritmā.

Taču jārēķinās, ka, ja plānotas ģimenes dzemdības, tad personai, kura tajās piedalīsies, gan būs nepieciešams uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Lai noskaidrotu, kādi ierobežojumi ir noteikti Rīgas Dzemdību namā, LV portāls sazinājās ar tā pārstāvi Baibu Auzāni, kura arī uzsvēra, ka dzemdības tiek un tiks pieņemtas, nešķirojot, vai topošā māmiņa ir vakcinējusies, pārslimojusi vai nav vakcinējusies.

Viņa skaidroja –, ja sieviete zina, ka viņai ir Covid-19 un saslimšanas simptomi vieglā formā, par to ir jāinformē personāls. Dzemdību namā ir izveidots atsevišķs dzemdību bloks, kurā pieejams viss nepieciešamais.

Topošajām māmiņām, kurām nav sadarbspējīga sertifikāta, uz vietas tiek veikts tests.

Taču saistībā ar epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos, no 11. oktobra Dzemdību namā stājās spēkā stingrāki ierobežojumi, kas galvenokārt skar pavadošās personas, kuras vēlas piedalīties ģimenes dzemdībās un pirms vai pēc dzemdībām uzturēties ģimenes palātā, bet kurām nav sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Pavadošām personām bez sadarbspējīga Covid-19 sertifikāta ierobežojumiem ir noteikts pārejas posms līdz 31. novembrim, kad ģimenes dzemdībās bez izņēmuma drīkstēs piedalīties tikai tās pavadošās personas, kuras varēs uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu.

Pārejas posmā no 18.10.2021. līdz 30.11.2021. pavadošās personas drīkst piedalīties ģimenes dzemdībās un uzturēties ģimenes palātā kopā ar pacienti tikai ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, taču ir noteikts izņēmums – dalība ģimenes dzemdībās, uzturēšanās pirms vai pēc dzemdībām ģimenes palātā, ievērojot testēšanas nosacījumus, pieļaujama pavadošajām personām, kuras ne vēlāk kā līdz 17.10.2021. uzsākušas vakcināciju pret Covid-19.

No 01.12.2021. pavadošās personas drīkst piedalīties ģimenes dzemdībās un uzturēties ģimenes palātā kopā ar pacienti tikai ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pavadošajām personām ar derīgu sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, pašlaik papildu ierobežojumi Rīgas Dzemdību namā netiek noteikti.

Lai uzzinātu precīzāk, kādi ierobežojumi ieviesti ārstniecības iestādē, kurā plānots laist pasaulē bērniņu, aicinām personiski sazināties vai meklēt informāciju ārstniecības iestādes interneta vietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas