E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24084
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā tiek izpildīts ārvalsts tiesas nolēmums par prasības nodrošināšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2021
Oksana

Labdien! Fiziskā persona A ir cēlusi prasību Krievijas tiesā pret fizisko personu B par zaudējumu atlīdzību. Šobrīd Krievijas tiesā ir ierosināta lieta, un Krievijas tiesa ir pieņēmusi arī lēmumu par prasības nodrošināšanu, apķīlājot personai B piederošo mantu. Ir zināms, ka personai B Latvijā pieder nekustamais īpašums. Vai var nodrošināt prasību Latvijā, apķīlājot personas B nekustamo īpašumu, kamēr tiek skatīta lieta Krievijas tiesā?

A
atbild:
06. septembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Latvijā šobrīd ir spēkā 1993. gada 3. februāra līgums starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās (turpmāk – līgums).

Ja Krievijas Federācijas tiesa, kā norādāt jautājumā, jau ir pieņēmusi lēmumu par prasības nodrošināšanu, apķīlājot B piederošo mantu, tad nolēmuma izpilde notiek saskaņā ar tiesas nolēmumā noteikto.

Piešķirot ārvalsts tiesas nolēmumam izpildāmību Latvijas Republikas teritorijā, izpildes pasākumi nosakāmi pēc izpildes valsts likuma, t. i., Civilprocesa likuma, tiesību normām.

Ārvalsts tiesas nolēmumu atzīšanu un izpildi Latvijā regulē Civilprocesa likuma 77. nodaļa.

Ārvalsts tiesas nolēmumu atzīst saskaņā ar šīs nodaļas noteikumiem, ievērojot šā likuma vispārējos noteikumus.

Pieteikumu par ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanu vai atzīšanu un izpildīšanu iesniedz izskatīšanai rajona (pilsētas) tiesai pēc nolēmuma izpildīšanas vietas vai arī pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc atbildētāja dzīvesvietas vai juridiskās adreses (Civilprocesa likuma 638. panta pirmā daļa).

Pieteikumā norāda Civilprocesa likuma 638. panta otrajā daļā noteikto, tostarp pieteicēja lūgumu atzīt vai atzīt un izpildīt ārvalsts tiesas nolēmumu pilnā apjomā vai kādā tā daļā.

Lēmumu par ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanu un izpildīšanu vai lēmumu par pieteikuma noraidīšanu pieņem tiesnesis vienpersoniski uz iesniegtā pieteikuma un tam pievienoto dokumentu pamata 10 dienu laikā pēc lietas ierosināšanas, neaicinot puses (Civilprocesa likuma 640. pants).

Atbilstoši Civilprocesa likuma 643. panta pirmajai daļai pēc pieteicēja pieteikuma tiesnesis vai tiesa lēmumā, ar kuru tiek atzīts ārvalsts tiesas nolēmums, var noteikt šā likuma 138. pantā vai 77.3 nodaļā paredzētos pasākumus ārvalsts tiesas nolēmuma izpildīšanas nodrošinājumam.

Sniedzot tiesisko palīdzību, Latvijas un Krievijas atbildīgās iestādes savstarpēji sazinās ar Krievijas Federācijas Tieslietu ministrijas un Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas starpniecību.

Ja jums ir papildu jautājumi, varat sazināties ar Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamentu

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas