E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21930
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
15
15

Vai Latvijā var ievest fenibutu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2020
Guntis

Labdien! Vēlējos zināt, kādi likumi attiecas uz fenibutu (phenibut). Latvijā šī viela tiek pārdota kā recepšu zāles “Noofen”, bet ārzemēs to iespējams iegādāties internetā kā uztura bagātinātāju, kā arī Lietuvā to pārdodot sporta preču veikalos. Vai ir legāli fenibutu iegādāties interneta veikalos, kuros tas tiek reklamēts kā uztura bagātinātājs?

A
atbild:
01. aprīlī, 2021

Latvijā viela fenibuts tiek klasificēta kā zāļu aktīvā viela. Latvijas Zāļu reģistrā ir iekļautas zāles “Noofen”, kuru sastāvā aktīvā viela ir fenibuts un kuras tiek klasificētas kā recepšu zāles.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem fiziskās personas nedrīkst personiskai lietošanai ievest no ārvalstīm aktīvās vielas, kā arī saņemt tās pa pastu.

Recepšu zāles no citām valstīm personiskai lietošanai drīkst ievest tikai tad, ja tās ir konkrētā zāļu formā oriģinālā iepakojumā, to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējama uz iepakojuma un par tām var uzrādīt pirkuma čeku vai citu līdzvērtīgu dokumentu. Ievesto zāļu apjoms nedrīkst pārsniegt zāļu daudzumu 12 mēnešu lietošanai, ja zāles ieved vai saņem pa pastu no ES vai EEZ dalībvalstīm, kā arī 6 mēnešus, ja zāles ieved vai saņem pa pastu no trešās valsts, piemēram, Krievijas, Amerikas.

Zāļu valsts aģentūra norāda, ka uztura bagātinātājus uzraugošā iestāde ir Pārtikas un veterinārais dienests. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras rīcībā esošo informāciju vielas fenibuts izmantošana pārtikā nav atļauta un nekontrolēta tās lietošana rada risku patērētāju veselībai.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas