E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21239
Lasīšanai: 5 minūtes

Bērna saskarsme ar māsām un brāļiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2020
Kristīne

Labdien! 2019. gada 1. jūlijā 10 bērnu mātei novada bāriņtiesa atņēma 5 nepilngadīgos bērnus (pārējie jau ir pilngadīgi). Tad bāriņtiesa skaidroja, ka mātei 6 mēnešu laikā jālabo situācija dzīvoklī, lai varētu atdot bērnus, pretējā gadījumā tiks sniegta prasība tiesā par tiesību atņemšanu. Ir pagājis jau vairāk nekā gads, bet bāriņtiesa neko tā arī nedara. Arī māte neko daudz nav izdarījusi (tikai nomainīja vienu logu). Vai ir kādi noteikumi, cik ilgā laikā bāriņtiesai būtu jāvēršas tiesā ar prasību? Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, kādos gadījumos es kā viena bērna aizbildnis drīkstu vai nedrīkstu ļaut savā aizbildnībā esošajam bērnam (10 gadi) vienam pašam braukt ciemos pie saviem vecākajiem brāļiem un māsām? Par šo jautājumu mums arī ir domstarpības, jo es neliedzu brāļiem, māsām un mātei tikties un zvanīt bērnam, ko viņi nedara, bet brāļi un māsas vēlas manā aizbildnībā esošo bērnu paņemt pie sevis vienu pašu. Mani uztrauc tas, ka bērns var tikt emocionāli iespaidots un iebiedēts. Par savu satraukumu es esmu ne reizi teikusi bāriņtiesai, bet bāriņtiesa mani nedzird un uzstāj, ka brāļiem un māsām ir jātiekas (ko es neliedzu darīt, tikai uzstāju, ka man jābūt netālu). Paldies!

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 203. panta ceturto daļu pārtrauktās aizgādības tiesības vecākam atjauno, ja bāriņtiesa atzīst, ka nepastāv šā panta pirmajā vai trešajā daļā minētie apstākļi. Ja gada laikā no aizgādības tiesību pārtraukšanas nav iespējams tās atjaunot, bāriņtiesa lemj par prasības celšanu tiesā aizgādības tiesību atņemšanai, izņemot gadījumu, kad aizgādības tiesības nevar atjaunot no vecāka neatkarīgu apstākļu dēļ.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 65.¹ pantu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija uzrauga un kontrolē normatīvo aktu ievērošanu bērnu tiesību aizsardzības jomā. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem ir tiesības veikt pārrunas un iztaujāt bērnu bez citu personu klātbūtnes.

Tātad, ja gada laikā no aizgādības tiesību pārtraukšanas nav iespējams tās atjaunot, bāriņtiesa lemj par prasības celšanu tiesā aizgādības tiesību atņemšanai. Ja persona uzskata, ka bāriņtiesa neievēro iepriekšminēto, tā ir tiesīga vērsties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā kā bāriņtiesas darbību uzraugošajā iestādē un lūgt izvērtēt bāriņtiesas rīcību konkrētajā gadījumā.

Par bērna saskarsmi ar māsām un brāļiem – Civillikuma 181. panta trešajā daļā ir noteikts, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība).

Ir jārēķinās ar to, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības ar māsām un brāļiem, bet nav līdzvērtīga pienākuma. Ja bērns nevēlas tikties ar māsām un brāļiem, piespiest viņu to darīt nedrīkst. Tāpat ir jāvērtē, vai šāda saskarsme atbilst bērna interesēm. Ja pastāv objektīvi iemesli tam, ka saskarsme var būt bērnam traumējoša vai apdraud bērna drošību, to var ierobežot.

Saskaņā ar Civillikuma 182. panta pirmo daļu strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Un saskaņā ar šā panta trešo daļu tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesību var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā noteiktā vietā, vai noteikt pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesību īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Tātad, ja ir nepieciešams, saskarsmes tiesību var īstenot saskarsmes personas klātbūtnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas