E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2119
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Laulību var šķirt notārs vai tiesa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2013
Everita Savicka

Labvakar! Šobrīd atrodos Anglijā uz ilgu laiku un nevaru ierasties Latvijā līdz rudenim. Gribu padot uz šķiršanos no vīra. Vai ir iespējams pa internetu uzrakstīt iesniegumu? Ja jā, tad iesniegums jāraksta uz to dzimtsarakstu nodaļu, kur tikām sarakstīti? Paldies.

A
atbild:
28. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Laulību Latvijā iespējams šķirt tiesā vai pie notāra. Tiesā laulību šķir, ja starp laulātajiem pastāv strīds un viņi nespēj vienoties par laulības šķiršanas jautājumiem. Savukārt notārs mēneša laikā šķir laulības, ja abi laulātie ir vienprātīgi piekrituši šķirties. Dzimtsarakstu nodaļai laulības šķiršanas tiesību nav.  

Šķirot laulību pie notāra, galvenais priekšnoteikums ir: abiem laulātajiem jābūt ar mieru šķirt laulību. Gadījumos kad laulātajiem nav ne kopīga nepilngadīga bērna, ne kopīgas mantas un viņi par laulības šķiršanu ir vienojušies, zvērināts notārs var uzsākt laulības šķiršanas lietu, pamatojoties uz abu laulāto kopīgu, notariāli apliecinātu iesniegumu.

Ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns un/vai kopīga manta, laulātajiem pirms laulības šķiršanas lietas uzsākšanas jānoslēdz un pie iepriekšminētajiem diviem dokumentiem jāpievieno rakstveida vienošanās par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Lai izšķirtu laulību, Jums kopā ar vīru būs jādodas pie notāra, bet ir iespēja pilnvarot arī kādu citu personu, kas pārstāv Jūs laulības šķiršanas lietā. Plašāku skaidrojumu par to, kā izšķirties pie notāra, lasiet šeit. Tā kā pašlaik atrodaties ārzemēs, Jums var noderēt arī skaidrojums par to, kā pie notāra izšķirties ar ārzemnieku.

Arī laulības šķiršanai tiesā elektronisks iesniegums nederēs. Lai šķirtu laulību tiesā, jāsamaksā valsts nodeva  un jāiesniedz šķiršanās prasības pieteikums. Lai šķirtu laulību, tiesas procesā ir jāpiedalās abām pusēm, taču ir situācijas, kad viena no pusēm atrodas ārzemēs un tai nav iespēja atbraukt uz Latviju, lai šķirtu laulību.

Ja viena no pusēm dzīvo tālu vai kāda cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma uz prāvu, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pilnvarota pārstāvja piedalīšanos.

Plašāku skaidrojumu par laulības šķiršanu tiesā lasiet šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas