E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2118
Lasīšanai: 2 minūtes

Vispirms darba līgums, pēc tam – arī pārbaudes laiks

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2013
Katrīna Bērziņa

Vai darba devējs, ņemot darbā jaunu darbinieku, var pārbaudīt viņa prasmes dažu dienu laikā, neapmaksājot šo laiku un tikai pēc tam slēgt ar viņu darba līgumu, ja ir apmierināts ar darbinieku?

A
atbild:
26. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Pārbaude, pieņemot darbā, iespējama tikai pēc darba līguma noslēgšanas. Darba likuma 40.pantā teikts, ka Darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas un tajā jānorāda arī darba samaksas apmērs un izmaksas laiks. Tas nozīmē, ka arī pārbaudes laikā darbiniekam jāsaņem darba samaksa.

Darba likuma 46.pantā ir noteikts, ka, noslēdzot darba līgumu, var noteikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai. Ja pārbaudes noteikšana nav norādīta darba līgumā, tas uzskatāms par noslēgtu bez pārbaudes.

Pārbaudi nenosaka personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Minētajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Darba likums paredz, ka pārbaudes laikā uzteikt darba līgumu var jebkurā brīdī – kaut vai dienu vai divas pēc līguma noslēgšanas. Likumā noteikts, ka pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt šāda uzteikuma iemeslu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas