E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20989
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
1
4
1
4

Vai uz Latviju par pasūtīt ketamīnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Guntars

Cik saprotu, gabapentīns un tianeptīns ir recepšu zāles, bet vai tās ir atļauts iegādāties internetā un piegādāt uz Latviju? Narkotisko vielu sarakstā tie minēti nav. Kādi ir likumi uz ketamīnu, vai to var vienkārši iegādāties no interneta veikala un piegādāt uz Latviju?

A
atbild:
23. novembrī, 2020

Par gabapentīnu un tianeptīnu. Zāļu aktīvās vielas – gabapentīns un tianeptīns – nav iekļautas MK noteikumu Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” noteiktajos Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos.

 Gabapentīnu un tianeptīnu saturošas zāles var klasificēt kā recepšu zāles.  Zāles ar aktīvām vielām gabapentīns un tianeptīns nav narkotiskie analgētiķi, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, anaboliskie steroīdi, testosteroni, augšanas hormoni vai to analogi.

Privātpersona var personīgajā bagāžā vai pa pastu saņemt recepšu zāles atbilstoši MK noteikumu Nr. 416 “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” IX sadaļā noteiktajām prasībām.

 Cita starpā saskaņā ar Noteikumu Nr. 416 106.1. apakšpunktu fiziskai personai ir tiesības (neattiecas uz narkotiskām un psihotropām zālēm) personiskai lietošanai ievest no ārvalstīm (piemēram, ceļotāja bagāžā) vai saņemt pasta sūtījumā zāles saskaņā ar šo noteikumu 106.1, 106.2 un 106.punktu, ja tās ir konkrētā zāļu formā oriģinālā iepakojumā, to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējama uz iepakojuma un par tām ir pirkuma čeks vai līdzvērtīgs dokuments.


Savukārt Noteikumu Nr. 416 106.1. apakšpunkts noteic, ka šo noteikumu 106.1. apakšpunktā minētajā gadījumā personiskai lietošanai paredzētais zāļu daudzums ir ekvivalents 12 mēnešu lietošanai, ja zāles ieved vai saņem pasta sūtījumā no Eiropas Ekonomikas zonas valsts, savukārt 106.3. Apakšpunkts paredz, ka personiskai lietošanai paredzētais zāļu daudzums ir ekvivalents sešu mēnešu lietošanai, ja zāles ieved no trešās valsts.

 Saskaņā ar Noteikumu Nr. 416 106.3 2. apakšpunktu, ja zāles iegādātas tālpārdošanā, uz pasta sūtījuma iepakojuma ir norādīta aptiekas adrese, licences numurs, aptiekas tīmekļa vietnes adrese, aptiekas licences izdevējas institūcija un adrese.


Saskaņā ar Notiekumu Nr. 416 106.3 3. apakšpunktu no trešajām valstīm pa pastu saņemtās zāles izsniedz pret recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu. Dokumentiem svešvalodā pievieno apliecinātu tulkojumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā.


Vēršam jūsu uzmanību, ka saskaņā ar Noteikumu Nr. 416 99. punktu Latvijā, izmantojot informācijas sabiedrības pakalpojumus mazumtirdzniecībā (iedzīvotājiem), ir atļauts izplatīt tikai bezrecepšu zāles.

 Par ketamīnu. Noteikumu Nr. 847 1. pielikuma Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I saraksta 2.5.9. apakšpunktā iekļautas vielu grupas 1-arilcikloheksilamīni un (1-arilcikloheksil) metānamīni, kas aptver 1-arilcikloheksilamīnus un (1-arilcikloheksil) metānamīnus, kuros arilgrupa ir neaizvietots vai aizvietots benzola vai tiofēna cikls, viens vai divi ūdeņraža atomi aminogrupā aizvietoti ar neaizvietotu vai aizvietotu alkilgrupu, vai slāpekļa atoms iekļauts ciklā un cikloheksāna cikls ir neaizvietots vai aizvietots ar karbonilgrupu, hidroksilgrupu, alkoksigrupu vai alkilgrupu, bet vienlaikus pie vielu grupas 1-arilcikloheksilamīni satur norādi, ka aizliegums neattiecas uz ketamīnu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, viela ketamīns netiek klasificēta kā Latvijā kontrolējama narkotiskā viela, psihotropā viela vai prekursors.

Tomēr jāņem vērā, ka viela ketamīns ir klasificējama kā zāļu aktīvā viela. Zāļu aktīvo vielu importēšanas un izplatīšanas kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 344 “Aktīvo vielu importēšanas un izplatīšanas kārtība”. Saskaņā ar noteikumu 5. punktu aktīvās vielas atļauts importēt, ja:

  • aktīvās vielas ir ražotas saskaņā ar normatīvajos aktos par zāļu ražošanu noteiktajām labas ražošanas prakses prasībām un tās izplata saskaņā ar šajos noteikumos minētajām prasībām;
  • katram aktīvās vielas kravas sūtījumam ir pievienots ražotājas trešās valsts kompetentās iestādes izdots rakstisks apstiprinājums, kas atbilst Eiropas Komisijas apstiprinātajam vienotajam paraugam.
    Saskaņā ar Noteikumu Nr. 344 15. punktu vairumtirdzniecībā aktīvās vielas atļauts izplatīt Aģentūrā reģistrētam aktīvo vielu ražotājam, importētājam un izplatītājam.

Savukārt saskaņā ar Noteikumu Nr. 416 106.1 1. apakšpunktu fiziskai personai nav atļauts personiskai lietošanai ievest no ārvalstīm aktīvās vielas, kā arī, pamatojoties uz  106.1 2.1. apakšpunktu, fiziskai personai nav atļauts personiskai lietošanai saņemt pasta sūtījumā aktīvās vielas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas