E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2098
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pazuduša darbinieka atlaišana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2013
Silvija Garbovska

Kā pareizi atlaist darbinieku, kurš ir pazudis, nav ieradies darbā un neko nav paziņojis darba devējam? Oficiālas ziņas no tuviniekiem, ka cilvēks jau ir ārzemēs.

A
atbild:
20. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Vispirms darba devējam jāsastāda akts par to, ka darbinieks nav ieradies darbā, norādot, ka tā ir pārkāpta darba kārtība. Tas, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta 1.daļas 1.punktu „darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību”, var būt par iemeslu darbinieka atbrīvošanai no darba.

Tad darba devējam jāuzraksta darbiniekam rīkojums, lai tas paskaidrotu darba kavējuma iemeslus, un jānosūta uz adresi, ko darbinieks ir norādījis darba līgumā.

Ja darba devējs noteiktajā termiņā nesaņem darbinieka paskaidrojumus par iemesliem, kādēļ viņš neierodas darbā, darba devējam ir tiesības sūtīt darba uzteikumu. Tajā jānorāda visa līdzšinējā rīcība – neattaisnotais darba kavējums, sūtījums ar lūgumu sniegt paskaidrojumus un atbildes nesaņemšana.

Darba uzteikumā jānorāda termiņš, kurā tiks izbeigtas darba attiecības. Darba likuma 103.pants nosaka: atbrīvojot darbinieku, kurš bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību, darba uzteikuma termiņš ir 10 dienas.

Plašāks skaidrojums par to, kā atlaist pazudušu darbinieku, LV portāla publikācijā Kā atlaist pazudušu darbinieku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas