E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20976
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā no sava dzīvokļa izlikt bijušo laulāto

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2020
K

Labdien! Situācija šāda: bijām precējušies, dzīvojām kopā manā dzīvoklī, ir 9 gadus vecs bērns, tagad esam ar vīru šķīrušies, viņš nevēlas izvākties no dzīvokļa. Kā likumīgi varu viņu lūgt izvākties no sava dzīvokļa? Kopdzīve sagādā diskomfortu bērnam un man. Paldies!

A
atbild:
04. decembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai dzīvoklis laulības šķiršanas procesā tika atzīts par laulāto kopmantu vai laulātās atsevišķu mantu. Ja dzīvoklis ir vienas personas atsevišķa manta un tiesiska pamata otrai personai tur uzturēties nav (nav spēkā esoša īres līguma, patapinājuma līguma utt.), tad persona ir tiesīga lūgt otru personu atbrīvot viņai piederošās telpas, tostarp izsaucot policiju.

Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 44. pantu personas, kas patvarīgi – bez dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas – aizņēmušas dzīvojamās telpas, izliek tiesas ceļā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, piedzenot visus zaudējumus, kas saistīti ar telpu nelikumīgu aizņemšanu un izlikšanu no tām.

Līdz ar to persona ir tiesīga vērsties tiesā ar prasību par citas personas izlikšanu bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas un piedzīt no otras puses visus zaudējumus, kas saistīti ar telpu nelikumīgu aizņemšanu un izlikšanu no tām.

Personai ir tiesības izmantot jebkuru no iepriekšminētajiem situācijas atrisinājuma variantiem. Tomēr, ņemot vērā, ka dzīvoklī uzturas pušu kopīgs nepilngadīgs bērns, vēlams parūpēties, lai viņš nebūtu abu vecāku iespējamo konfliktu liecinieks un netiktu iesaistīts šajā situācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas