E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20667
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā piedzīt uzturlīdzekļu parādu, dzīvojot Skotijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2020
Inese

Esmu izšķīrusies un ar 2 nepilngadīgiem bērniem dzīvoju Skotijā. Bija tiesa par alimentu noteikšanu, un ir spriedums. Visi tika kārtots ar Skotijas valsts iestādes un Latvijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda palīdzību. Tēvs tiesas spriedumu nepilda. Pēc sprieduma jāmaksā 30% no valsts minimālās mēnešalgas. Maksā tikai 25 eiro par abiem bērniem. Ko var izdarīt, lai tēvs maksātu alimentus pilnā apmērā? Vai ir iespēja, ka tos maksās Uzturlīdzekļu garantiju fonds? Kādas ir manas tiesības saņemt pilnvērtīgus alimentus, dzīvojot ārzemēs? Paldies!

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas apraksts vedina domāt, ka tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu ir pieņēmusi Latvijas tiesa, tāpēc atbilde ir par šādu situāciju.

Tātad, ja parādniekam ir manta vai darbavieta Latvijas teritorijā, jūs varat uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu Latvijā, nosūtot izpildu rakstu un pieteikumu zvērinātam tiesu izpildītājam.

Izpildu dokumentu pēc jūsu lūguma izsniedz tiesa, kurā taisīts spriedums. Lai to saņemtu, vispirms ir jāvēršas ar brīvā formā sastādītu iesniegumu tajā tiesā, kas taisījusi nolēmumu, lūdzot uz tiesas sprieduma pamata izsniegt izpildu rakstu par uzturlīdzekļu piedziņu. Šo iesniegumu var nosūtīt arī elektroniski ar nosacījumu, ka tas tiek parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Iesniegumā jūs varat lūgt izpildu rakstu nosūtīt jums pa pastu.  Vēlams iepriekš sazināties ar konkrēto tiesu, lai precizētu izpildu dokumenta saņemšanas kārtību šādā gadījumā. Tiesu saraksts un kontaktinformācija ir pieejama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesas” > “Tiesu saraksts”.

Pēc tam, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā. Sadaļā Veidlapas ir iespējams lejuplādēt iesnieguma uzturlīdzekļu piedziņai paraugu.

Ja dzīvojat ārzemēs, iesniegumu par parāda piedziņas uzsākšanu zvērinātam tiesu izpildītājam ar klāt pievienotu izpildu dokumentu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.

Par valsts garantētajiem uzturlīdzekļiem

Latvijas valsts neizmaksā uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ja iesniedzējam (šajā gadījumā – jums)  un bērnam nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā. Ja jūsu pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotija, tad esat sociāli apdrošināta Skotijā, līdz ar to jums pienākas dzīvesvietas valsts nodrošinātais sociālais atbalsts. LV portāla rīcībā nav informācijas, vai Skotijā tiek izmaksāti uzturlīdzekļi, ja bērna vecāks tos nenodrošina. Plašāk par regulējumu un kompetentajām iestādēm Lielbritānijā šogad vēl var meklēt Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > “Uztura prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas konkrētās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Apvienotā Karaliste > Skotija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas