E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20464
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Pilnvara par dokumentu kārtošanu citas personas vietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2020
Laimdota

Dzīvoju kopā ar savu 21 gadu veco meitu, kura ir cilvēks ar īpašām vajadzībām no bērnības. Dauna sindroms. Neesmu kārtojusi rīcības spēju mazināšanu, jo man tas nav pieņemami. Vai es varu vērsties pie notāra un nokārtot pilnvaru, lai varētu atbildēt par viņas dokumentu kārtošanu, veselību un finansēm, ja pati meitene ir ar mieru? Ja jā, tad kur mums vērsties? Cik liela naudas summa ir nepieciešama šādas pilnvaras nokārtošanai, un kas vēl ir vajadzīgs? Paldies!

A
atbild:
10. augustā, 2020
Latvijas notārs
Dace Elksne, zvērināta notāre

Jautājumā par personas rīcībspēju būtisks ir ne tikai juridiskais faktors – ir vai nav ierobežota rīcībspēja –, bet arī tas, vai persona, kura vēlas veikt notariālo darbību, spēj vai nespēj paust savu gribu un saprast tās iespējamās sekas. Nepastāvot rīcībspējas juridiskajam ierobežojamam, šis aspekts arī ir tas, ko zvērināts notārs vērtē un par ko gūst pārliecību, izdodot pilnvaru: vai cilvēks vēlas pilnvaru izdot, kam un kāda satura pilnvara tiek izdota, un vai viņš apzinās, ko nozīmē pilnvaras izdošana. Citiem vārdiem sakot, vai persona spēj paust savu gribu (un nav būtiski, vai cilvēks pārzina juridiskas nianses un terminus vai savu gribu pauž sadzīviski un vienkāršiem vārdiem) un nodot to notāram attiecīgai noformēšanai.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, jūsu meitas diagnoze pati par sevi nenozīmē pilnvaras izdošanas neiespējamību. Tikai jūs varat izvērtēt, vai meita varētu būt spējīga sarunāties ar notāru tiktāl, lai notārs varētu noformēt pilnvaru. Ja atbilde uz šo jautājumu ir “jā”, tad noteikti ir jāvienojas ar notāru un jāmēģina, jo nemēģinot jūs neuzzināsiet, kāds varētu būt iznākums. Papildus, iespējams, jums jāapsver jautājumi, kas tieši nav saistīti ar pilnvaras izdošanu kā tādu, t. i., par faktoriem, kuru ievērošana var sekmēt pilnvaras izdošanas iespējamību, proti, iespējams, jūsu meita drošāk jūtas sev pazīstamā teritorijā un pilnvaras izdošanai vajadzētu notāru uzaicināt mājas vizītē, iespējams, meitai patīkamāka komunikācija ir ar notāru sievieti vai, tieši pretēji, notāru vīrieti, iespējams, meita ir komunikablāka rīta vai vakarā stundās, bet, iespējams, jūsu bērnam jebkuri šāda veida faktori nav izšķiroši, tādēļ varat vienoties par vizīti pie jebkura notāra viņa birojā.

Jāsaprot gan, ka šis ir sensitīvs jautājums ne tikai jums, bet arī citiem iesaistītajiem, tajā skaitā zvērinātam notāram, kuram varbūt nekad nav bijusi saskarsme ar cilvēku ar tādu diagnozi kā jūsu meitai. Līdz ar to aicinām jūs izvēlēties notāru, ar kuru jums pašai ir patīkama komunikācija un kuram jūs uzticaties, izskaidrot viņam situāciju un mēģināt realizēt pilnvaras izdošanu. To, vai tas izdosies, prognozēt un garantēt gan nevar.

Izmaksas ir atkarīgas no katra konkrētā pilnvaras veida, tās ietekmē arī papildu faktori, tostarp var būt papildu izdevumi par notāra mājas vizīti, ja tāda notiek. Pēc jūsu jautājumā ietvertā darbību loka, visticamāk, notārs jums piedāvās sagatavot ģenerālpilnvaru, un tās izdošanai ir nepieciešama tikai un vienīgi jūsu meitas personu apliecinošs dokuments un jūsu dati, bet izmaksas par pilnvaras apliecināšanu notāru birojā būtu aptuveni 39 EUR. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas