E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18827
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Bērni var aizstāvēt savas likumiskās tiesības, vēršoties bāriņtiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2019
Ivo Dāvis

Labdien! Man ir 17 gadi, pēc 4 mēnešiem būs 18. Man ir 25 gadus veca māsa. Es ar tēvu nesazinos vispār, viņš noliedz, ka viņam ir dēls, un māte visu laiku izmanto likumu, ka bērnam ir jāpalīdz vecākiem, liek man tīrīt māju, rūpēties par mājdzīvniekiem un darīt vēl visādus darbus, bet pati visu laiku ar savu jauno dzīvesbiedru lieto alkoholu manā klātbūtnē. Es nevēlos vairs to paciest un gribētu dzīvot pie savas māsas. Mana māsa arī pameta māti 17 gadu vecumā un aizgāja dzīvot pie sava tēva tieši šī paša iemesla dēļ (tēvi mums ir atšķirīgi). Māsa jau ir izteikusi man piedāvājumu dzīvot pie viņas, tikai nezinām, kā to likumīgi izdarīt.

A
atbild:
09. janvārī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jūsu mātes pieminētā likuma norma ir Civillikuma 183. pants: “Kamēr vecāki nodrošina bērna uzturēšanu, bērnam jāstrādā vecāku mājas darbi bez tiesībām prasīt par to kādu atlīdzību, ja vien tā viņam nav noteikti apsolīta.”

Tomēr šī likuma norma nav absolūta, Civillikuma 185. pantā ir paredzētas savu tiesību aizsardzības tiesības arī bērniem. Jūs var vērsties pēc palīdzības bāriņtiesā, ja vecāki noteikuši Jums nepamatotus ierobežojumus vai radušās citas domstarpības vecāku un bērnu attiecībās. Domstarpību atrisināšanai, ja nepieciešams, bērnam ieceļams aizbildnis.

Arī pilngadīgā māsa, iespējams, varētu būt aizbildnis, ja bāriņtiesa to apstiprinās.

Ja māte ar dzīvesbiedru regulāri ir alkohola reibumā un neievēro vecāku pienākumus, kā arī ļaunprātīgi izmanto savas tiesības pret bērniem, tad tas var būt pamats arī aizgādības tiesību pārtraukšanai un atņemšanai, kā tas noteikts Civillikuma 203. pantā.

Sazinoties ar bāriņtiesu, iesaku jau pirms tam parūpēties par to, lai varētu pamatot un pierādīt, ka Jūsu teiktais ir patiess, jo, iespējams, pirmajā saskarsmē māte bāriņtiesas pārstāvjus spēs pārliecināt, ka alkohola reibumā atrodas reti un parasti viss mājās norit normāli un samērīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas