E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18170
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja automašīna ir noņemta no uzskaites, ekspluatācijas nodokļa maksājumi nav jāveic

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Amanda

Labdien! Nesen pārdevu automašīnu ar pirkšanas un pārdošanas aktu un noņemšanu no uzskaites CSDD. Šo automašīnu no manis iegādājās auto tirdzniecības uzņēmums. Pēc pāris mēnešiem tiku izsaukta kā lieciniece krimināllietā, kurā man parādīja 3 dokumentus, kuros rakstīts, ka pārdodu tādu un tādu auto tam un tam, bet nevienā no šiem dokumentiem nebija mans paraksts, tie bija viltoti. Respektīvi, sanāk, ka naudu esmu saņēmusi no pircējiem, bet pārdošanas dokumenti nav derīgi, jo uz tiem nav mana paraksta (nav ne jausmas, kur ir oriģināls). Protams, visas vajadzīgās procedūras ir veiktas utt. Bet automašīna joprojām CSDD rādās uz mana vārda. Vai un kad šī automašīna tiks noņemta no mana vārda? Vai man nebūs jāmaksā kādi nodokļi par to, ka tā joprojām ir manā īpašumā?

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Rolands Rumba, sabiedrisko attiecību speciālists

Šobrīd Jūsu automašīna Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir noņemta no uzskaites atsavināšanai (pārdošanai) Latvijā. Par šādu transportlīdzekli transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa maksājumi nav jāveic. Īpašnieka maiņa Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā tiek veikta, kad jaunais automašīnas īpašnieks (auto pircējs) to reģistrēs savā īpašumā.

Saskaņā ar Jūsu minēto automašīna ir nodota transportlīdzekļu tirdzniecības uzņēmumam (auto placim), kam, noformējot šo nodošanu, Tirdzniecības reģistrā ir jāsastāda akts par transportlīdzekļa nodošanu tirdzniecībai un viens šāda akta eksemplārs jāizsniedz Jums.

Auto tirdzniecības uzņēmumam nav pienākums reģistrēt šādu transportlīdzekli savā īpašumā, bet ir tiesības to pārdot citai personai, izsniedzot īpašuma tiesības apliecību. Īpašuma tiesību apliecībā kā automašīnas pārdevējs tiek norādīts tirdzniecības uzņēmums, bet iepriekš reģistrētā īpašnieka dati šajā dokumentā netiek norādīti un iepriekš reģistrētajam īpašniekam tas nav jāparaksta.

Kā iepriekš minēts, automašīna jau ir noņemta no uzskaites un atkārtoti šī darbība Jums nav jāveic. Vienlaikus, atbildot uz jautājumu, kas notiks ar šo mašīnu, ja uzņēmumam tā ir atņemta: Ceļu satiksmes drošības direkcija pieļauj, ka tas tiks risināts kriminālprocesa ietvaros, bet konkrētu atbildi nevar sniegt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas