E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17714
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kad iestājas parādsaistību noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2019
Raimonds

Labdien! Pirms 3 gadiem pārdevu dzīvokli, protams, par 30% no pirkuma summas, jo ilgi nevarēju to pārdot. Bija strīds ar ūdens pakalpojuma sniedzēju, tāpēc ka viņš gribēja katru mēnesi saņemt 3 eiro abonēšanas maksu, kaut gan neesmu izlietojis nevienu litru ūdens, jo dzīvoklī neviens nedzīvoja. Vairākkārt esmu rakstījis pakalpojuma sniedzējam, ka man nevajag viņa pakalpojumu. Esmu vērsies arī Saeimā ar lūgumu paskaidrot, vai pakalpojuma sniedzējs var uzspiest savu pakalpojumu, bet saņēmu neskaidru atbildi, ka tā ir mūsu problēma. Saeima risina tikai globālos jautājumus. Tagad esmu saņēmis no kaut kādas kredītu firmas pieprasījumu samaksāt parādu gandrīz 120 eiro apmērā. Vai ir kāds parāda piedzīšanas termiņš? Pakalpojums reāli netika sniegts, bija tikai mistiskā prasība maksāt abonēšanu ne par ko. Paldies!

A
atbild:
12. augustā, 2019
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1895. pants paredz: visas saistības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai likumā nav noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Savukārt Komerclikuma 406. pants nosaka: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Sakaņā ar Komerclikumu trīs gadu noilguma termiņš no komercdarījuma izrietošajiem prasījumiem piemērojams ar 2010. gada 1. janvāri.
Ja pastāv strīds par iespējamu noilguma termiņa iestāšanos, pakalpojuma vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir jāpierāda, ka tas ir pārtraukts: vismaz reizi trīs gadu laikā ir veiktas darbības, kas pārtrauc noilgumu, piemēram, nosūtīta atgādinājuma vēstule par parāda esamību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas