E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17650
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Nokavējuma procenti autoavārijas gadījumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Juris

Labdien! 2016. gada 7. septembrī manu auto apdzina mikroautobuss ar piekabi atgriežoties labajā braukšanas joslā, tas aizķēra manu auto, nodarot bojājumus, un neapstājoties aizbēga. Nākamajā dienā negadījumu pieteicu apdrošināšanas sabiedrībā BTA. Sabiedrība noteica datumu, kad automobilim jābūt viņu izvēlētajā autoservisā bojājumu noteikšanai. Satiksmes negadījuma lietu izmeklēja Cēsu rajona policija. Pēc 11 (vienpadsmit) mēnešiem no apdrošināšanas sabiedrības saņēmu atteikumu apdrošināšanas atlīdzības saņemšanai, jo policija nebija spējusi noskaidrot piekabi velkošā mikroautobusa vadītāju. Piekabes īpašnieks to neatklāj. No BTA saņēmu kaudzi dokumentu un fotogrāfiju, starp tām arī bija sabiedrības pieaicinātā autoeksperta izstrādātā bojājumu tāme, piekabes īpašnieka adrese un tālruņa numurs. Aizsūtīju viņam tāmes kopiju un lūdzu kompensēt man radītos zaudējumus. Pēc vairākkārtīgiem atgādinājumiem nekas nenotiek. Parāda piedziņai noslēdzu līgumu ar konsultatīvo sabiedrību “Conventus”. Kopš bojājuma nodarīšanas dienas pagājuši 35 (trīsdesmit pieci) mēneši. No kura brīža sāk skaitīt un kad pārtrauc Civillikumā noteiktos nokavējuma procentus (1759. panta 1. daļa un 1760. pants)?

A
atbild:
08. augustā, 2019

LV portāla lasītāja aprakstītajā situācijā svarīgi definēt, ka cietušajam ir tiesības uz likumiskajiem procentiem (Civillikuma 1760. pants), kas izriet no ceļu satiksmes negadījuma un tajā nodarītajiem zaudējumiem. Pamatojoties uz Ceļu satiksmes likuma 44. panta trešo daļu, ja zaudējumu piedziņu nav iespējams veikt pret transportlīdzekļa (piekabes) turētāju, tad par zaudējumiem atbild pats īpašnieks.

Šajā situācijā par likumisko procentu uzskaites sākumu būtu uzskatāms brīdis, ar kuru piekabes īpašniekam nepārprotami kļuvis skaidrs, ka ne apdrošinātājs, ne arī velkošā mikroautobusa vadītājs nekompensēs radušos zaudējumus, un piekabes īpašniekam nosūtīta pretenzija, kurā norādīts detalizēts zaudējumu apmērs un lūgums tos kompensēt. Savukārt par minēto procentu uzskaites beigu brīdi uzskatāms mirklis, kad nodarītie zaudējumi atlīdzināti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas