E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17518
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Personas identifikācijas karte pie darba apģērba

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Vika

Labdien! Klientu apkalpošanas speciālistam pie apģērba redzamā vietā ir redzama identifikācijas karte, uz kuras ir personas vārds. Kā tad paliek ar datu aizsardzības regulu?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019

Kā zināms, kopš 2018. gada 25. maija visā Eiropas Savienībā piemērojama Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679.

Regulas 5. pants nosaka personas datu apstrādes pamatprincipus, t. i., personas datu apstrāde ir jāveic likumīgi, godprātīgi un cilvēkam (datu subjektam) pārredzamā veidā, ir jābūt konkrētam un skaidram datu apstrādes mērķim, datiem jābūt ievāktiem tikai tādā apjomā, kāds nepieciešams mērķa sasniegšanai, u. c. Savukārt regulas 6. pants nosaka datu apstrādes tiesisko pamatu: datu subjekta brīvi dota piekrišana, normatīvā akta izpilde, līguma izpilde, datu subjekta vitālo interešu aizsardzība, sabiedrības intereses un pārziņa (persona, kas veic datu apstrādi) leģitīmo interešu ievērošana.

Tas nozīmē, ka sākotnēji nepieciešams saprast, vai identifikatori, kas piestiprināti pie personāla apģērba, ir patiesie personas dati vai tikai pseidonīmi. T. i., attēlotie vārdi un uzvārdi var nebūt patiesie un tiek izmantoti tikai klientu vajadzībām (piemēram, lai fiksētu, kurš pārdevējs viņu apkalpo), lai izteiktu pateicību, sūdzību vai citādi.

Skatoties no regulas prizmas, apkalpošanas personāls, līdzīgi kā citi darbinieki, ir nodarbināti uz darba līguma pamata, t. i., starp darba devēju un darbinieku ir tiesiski noslēgts darba līgums (datu apstrāde pamatota ar regulas 6. panta 1. punkta b) apakšpunktu). Darba līgums un uzņēmuma iekšējās darba kārtības noteikumi var paredzēt noteiktas prasības darbiniekiem (piemēram, noteikta veida apģērbs, identifikatoru nēsāšana, uzvedības normas (ētikas normas), uzvedība darbavietā kopumā (darba režīms), darba specifikas apstākļi u. tml.). Šādas prasības darba devējs definē, pamatojoties uz regulas 6. panta 1. punkta f) apakšpunktu (leģitīmo interešu ievērošana).

Apstākļos, kad darbinieks iebilst pret viņa patiesās identitātes datu atspoguļošanu uz identifikācijas kartes, darba devējs, lai nodrošinātu samērīgumu starp darba devēja leģitīmo interešu ievērošanu un nesamērīgu iejaukšanos darbinieka privātajā dzīvē, ir tiesīgs aizstāt darbinieka patiesos datus ar izdomātu identifikatoru (nosaukt attiecīgo personu izdomātā vārdā).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas