E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16745
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bezdarbnieka pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2019
Kristīne

Sveicināti! Man ir tāda problēma. Strādāju vienā uzņēmumā 3 gadus (no 2015. gada decembra līdz 2018. gada janvārim). Sākot no 2018. gada februāra, esmu dekrēta atvaļinājumā. Darbā jāatgriežas 2020. gada sākumā. Bet ir tāda problēma, ka uzņēmums tuvojas likvidācijai. Par to man neviens no priekšniecības nav paziņojis (uzzināju no darba kolēģes). Vēlos uzzināt – vai man pienākas bezdarbnieka pabalsts, ja nekādus papīrus neesmu parakstījusi, un vai es varu kārtot bezdarbnieka pabalstu jau šajā gadā? (Bērna kopšanas atvaļinājums sācies 05.07.2018., un tam jābeidzas it kā 02.01.2020.)

A
atbild:
12. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja saņemat vecāku pabalstu, tad jāzina, ka vienlaikus nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Ja tiek likvidēts darba devējs, tad atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktam darba devējam darba līgums darbiniekiem ir jāuzsaka rakstveidā.

Vecāku pabalsta izmaksa tiek turpināta piešķirtajā apmērā līdz izvēlētajam vecāku pabalsta saņemšanas beigu periodam arī tad, ja pabalsta saņemšanas laikā pārtrauc darba tiesiskās attiecības. Ja Jums piešķirts vecāku pabalsts līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tik ilgi to arī saņemsiet, neraugoties uz to, ka uzņēmums tiks likvidēts.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Valsts apdrošina bezdarba gadījumam (veic sociālās apdrošināšanas iemaksas) par vienu no vecākiem periodā, kad tiek kopts bērns līdz pusotra gada vecumam un tiek saņemts bērna kopšanas vai vecāku pabalsts. Līdz ar to veidojas nepieciešamais periods tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu.

Kad iegūts bezdarbnieka statuss, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka un pabalstu aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz sociāli apdrošinātas personas datiem.

Informāciju par pabalstu varat noskaidrot ikvienā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centrā vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas