E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16312
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai drīkst audzēt kaņepes to ziedu novākšanai un tirdzniecībai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2019
Jānis

Man ir jautājums par kaņepju audzēšanu un to daļu tirdzniecību. Konkrēti, vai drīkst audzēt kaņepes to ziedu novākšanai un tirdzniecībai? Piemēram, šeit Itālijas piemērs: “https://www.easyjoint.it/eng/” un Austrijas piemērs: “http://aromakult.com/en”. Un vai es varu ievest un tirgot šīs ziedu galvas tējai, aromterapijai vai citiem nolūkiem?

A
atbild:
15. februārī, 2019
Zemkopības ministrija
Rūta Rudzīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 6. panta otrajā daļā noteiktajam sējas kaņepes atļauts audzēt atklātā laukā šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, sējas kaņepju audzēšanu ar mērķi iegūt kaņepju ziedus nevar uzskatīt par tiesību normām atbilstošu.

Ja izaudzēsiet kaņepju ziedus savam patēriņam, tad to varēs klasificēt kā audzēšanu dārzkopības mērķiem, bet, ja gribat laist Jūsu minēto produktu tirgū, ieteiktu Jums pārliecināties, vai produktu var laist Eiropas Savienības (ES) tirgū atbilstoši ES tiesiskajam regulējumam par jauno pārtiku. Latvijā par jaunās pārtikas statusa noteikšanu atbildīgā iestāde ir Pārtikas un veterinārais dienests (pvd@pvd.gov.lv). Tāpat ir nepieciešams noskaidrot, vai Jūsu norādītais produkts (kaņepju ziedu galvas) atbilst Ministru kabineta 2005. gada 8. novembra noteikumu Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” prasībām. Atbildīgā iestāde ir Zāļu valsts aģentūra (info@zva.gov.lv).

Lai turpmāk izvairītos no pārpratumiem un veicinātu kaņepju audzēšanas un produktu ražošanas attīstību Latvijā, Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas Industriālo kaņepju asociāciju strādā pie likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 6. panta otrās daļas grozījuma, kas paredzēs, ka Latvijā būs atļauts audzēt Eiropas Savienībā sertificētas sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa) un tās pilnībā izmantot tālākai apstrādei, pārstrādei, realizācijai, produktu ražošanai un patēriņam. Ja šāds priekšlikums tiks apstiprināts, tad sējas kaņepju audzēšanas un to produktu realizācijas mērķis nebūs ierobežots.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 257 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas