E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16170
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
39
1
39

III grupas invalīdam pienākas nodokļa atvieglojums par vienu transportlīdzekli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Dzintra Urtāne

Labdien! Esmu 3. grupas invalīde. Iegādājos auto. Reģistrējām CSDD, atlaidi par ceļa nodokli nesaņēmām. Viņu sistēmā nemaz neparādās, ka esmu invalīdes statusā. Vai tas neattiecas uz 3. grupu? Un kas jānokārto, lai var dabūt šo atlaidi? Piešķirta uz mūžu 2018. gadā.

A
atbild:
16. janvārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 6. pants nosaka atbrīvojumus no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas.

Proti, minētā panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par vienu vieglo automobili, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kurš ir vai tiek reģistrēts personai ar invaliditāti īpašumā, turējumā vai valdījumā.

Vienlaikus 6. panta trešajā daļā teikts, ka transportlīdzekļiem, kurus lieto pasažieru vai kravas komercpārvadājumiem, atbrīvojumus no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas nepiemēro, ja vien tas nav tāds transportlīdzeklis, kas pēc savas konstrukcijas kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas (piemēram, akumulators, kondensators, spararats vai ģenerators). Respektīvi, ja iegādāto automašīnu izmantojat komercnolūkos, savukārt spēkrats kā vienīgo mehānisko dzinējspēku neizmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas, atlaide nepienākas.

Kārtību, kādā piemērojams attiecīgais atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 858 “Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība”.

Minēto MK noteikumu 20. punkts paredz, ka, piemērojot Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 6. panta pirmās daļas 1. punktā paredzēto atbrīvojumu, proti, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par vienu vieglo automobili, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kurš ir vai tiek reģistrēts personai ar invaliditāti īpašumā, turējumā vai valdījumā, informāciju par personām, kurām ir noteikta I, II vai III grupas invaliditāte (izsniegta invalīda apliecība), CSDD saņem no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEAK) Invaliditātes informācijas sistēmas.

Tāpat MK noteikumos norādīts, ka, veicot iepriekš reģistrēta transportlīdzekļa reģistrāciju I, II vai III grupas invalīda īpašumā, turējumā vai valdījumā, par iepriekšējo periodu ekspluatācijas nodoklim jābūt samaksātam līdz transportlīdzekļa reģistrācijas brīdim (ieskaitot reģistrācijas mēnesi). Savukārt MK noteikumu 25. punkts paredz, ka atbrīvojumu no ekspluatācijas nodokļa maksāšanas par iepriekšējo periodu I, II vai III grupas invalīda īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētam transportlīdzeklim piemēro, ja uz pakalpojuma saņemšanas brīdi personai ir derīga invalīda apliecība, par ko CSDD ir elektroniski pieejama informācija.

Līdz ar to, ja Jums pakalpojuma saņemšanas brīdī bija derīga invalīda apliecība, bet CSDD elektroniski šī informācija nebija pieejama, iesakām sazināties ar VDEAK. Atbilstoši Labklājības ministrijas mājaslapā sniegtajai informācijai, lai iegūtu papildu informāciju no VDEAK, var vērsties pa tālruni 67614885 vai rakstīt e-pasta vēstuli vdeavk@vdeavk.gov.lv.

Labs saturs
39
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas