E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15518
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Gājējiem arī jāievēro ceļu satiksmes noteikumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
Kristiāna

Labdien! Vai tiešām gājējiem nav nekādu noteikumu, likumu uzvedībai uz ietves? Riteņbraucējam, kā zināms, ir “labās puses princips”. Reizēm ir sajūta, ka gājēji ne tikai neievēro ielas šķērsošanas noteikumus, bet arī ietvi neprot sadalīt. Vai gājēju var sodīt, ja ir divas ietves (Deglava ielā posmā no Saharova ielas līdz Ulbrokas ielai) – viena ar gājēju ikonu apzīmēta un arī ceļa zīmi, otra riteņbraucējiem, ja gājēji spītīgi iet pa velo ietvi? Vai Rīgā diennakts tumšajā laikā gājējam ir tiesības nelietot atstarotājus? Vai elektroskrejriteņi drīkst pārvietoties pa veloceliņu lielā ātrumā, 25 km stundā un vairāk?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Linda Balode
LV portāls
Satiksmes ministrija
Aivis Vincevs, Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists

Protams, arī gājējiem ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro. Pārvietošanās puse uz ietves nav noteikta, bet savstarpējā cieņa un pieklājība ir jāievēro.

Diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav apgaismots (arī pilsētās), gājējiem jālieto atstarojošs apģērbs vai veste. To nosaka Ceļu satiksmes noteikumu 10. punkts, proti, “diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem”.

Ja ceļš apzīmēts ar ceļa zīmi “Gājēju ceļš”  , tad pa to var pārvietoties tikai gājēji, savukārt pa “Velosipēdu ceļu”  – tikai ar velosipēdiem. Ja ir ceļa zīme “Gājēju un velosipēdu ceļš” , tad atbilstoši ceļa zīmē norādītājam – pa vienu pusi pārvietojas gājēji, pa otro pusi – tikai ar velosipēdiem.

Valsts policijas darbinieki var sodīt gājējus, ja viņi pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.23 pants par gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšanu paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas sodu no 7 līdz 30 eiro apmērā.

Savukārt, runājot par elektroskrejriteņiem, ja to jauda nav lielāka par 0,25 kW, ar tādiem drīkst pārvietoties pa ietvi. Ja to jauda ir lielāka, uz skrejriteņiem attiecināmas mopēda vai pat motocikla prasības un ar tādiem pa ietvi pārvietoties nedrīkst.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas