E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15365
Lasīšanai: 2 minūtes
2
13
2
13

Komandējuma apmaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
Matilde

Labdien! Mans jautājums ir par dienas naudu. Ir MK noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”. Ja persona atrodas komandējumā ārpus Latvijas vairākus mēnešus, vai dienas naudu maksā arī par sestdienu un svētdienu? Otrs jautājums, tajos ir noteikts, cik lielu dienas naudu maksā, dodoties komandējumā uz konkrētām valstīm. Vai var maksāt lielāku dienas naudu, nekā noteikts šajos noteikumos? Persona nestrādā nedz valsts, nedz pašvaldības iestādē, bet gan privātā (nevalstiskā organizācijā). Ja var maksāt lielāku summu, nekā teikts MK noteikumos, vai no šīs summas būs jāmaksā nodoklis? Paldies!

A
atbild:
01. novembrī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Dodoties uz citu valsti komandējumā, darba devējs  darbiniekam var maksāt lielāku dienas naudu, nekā noteikts Ministru kabineta noteikumos. Nodokļu normatīvie akti nereglamentē un neierobežo darba devēja izmaksājamo kompensāciju apmēru – tie nosaka kompensācijas apmēru, kas netiek aplikts ar nodokļiem.

Darbiniekam, kurš nosūtīts komandējumā ar darba devēja rīkojumu, dienas naudu izmaksā par visu komandējuma laiku, tostarp arī par atpūtas dienām komandējuma laikā.

Darbiniekam, kas bijis komandējumā ārvalstīs, atlīdzina izdevumus saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 1. pielikumā minētajām normām tās valsts valūtā, uz kuru darbinieks nosūtīts. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek apliktas komandējuma izdevumu kompensācijas Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

Ja komandējuma izdevumu kompensācijas ir lielākas par noteikto apmēru, tad pārsniegums ir apliekams ar algas nodokli un no tā veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, un pārsnieguma daļu iekļauj algota darba ienākumos.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas