E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15273
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Vai, iestājoties Zemessardzē, nepārtrauc maksāt izdienas pensiju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Dzintars

Labdien! Es esmu Iekšlietu ministrijas robežsardzes amatpersona, kura sasniegusi likumā noteikto vecumu – 50 gadus, kā arī nepieciešamo stāžu, lai dotos izdienas pensijā. Kad būšu VSAA noformējis savu izdienas pensiju, vēlētos brīvprātīgi iestāties Zemessardzē. Vai es to varu darīt, un vai tas nekādi neietekmēs manu izdienas pensijas saņemšanu?

Iepazīstoties ar likumu “Par izdienas pensijām IeM darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”, man nav skaidrs, kas domāts šī likuma 9 un 10. pantā. Iestājoties Zemessardzē, algu es tur nesaņemšu, bet atbilstoši Zemessardzes likuma 34. pantam zemessargs par piedalīšanos mācībās u.c. saņem kompensāciju.
Atbilstoši normatīvajiem aktiem un juridiskās literatūras atziņām kompensācija nav darba samaksa.
Lūdzu jūsu skaidrojumu šajā jautājumā.

"Par izdienas pensijām IeM sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm". (Spēkā no 30.04.1998.)
9. pants. Izdienas pensijas izmaksas pārtraukšana vai tās apmēra grozīšana
(1) Izdienas pensijas izmaksu pārtrauc vai tās apmēru groza, ja:
1) izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirta vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”;
2) izdienas pensijas saņēmējs no jauna iestājas dienestā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju.
(11) Izdienas pensijas izmaksu pārtrauc laikā, kad izdienas pensijas saņēmējs saņem bezdarbnieka pabalstu.
(2) Izdienas pensijas saņēmēja pienākums ir 10 dienu laikā paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai par šā panta pirmās daļas 2. punktā minētā apstākļa iestāšanos.
(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 27.10.2005., 08.11.2007. un 09.09.2010. likumu, kas stājas spēkā 01.01.2011.)
10. pants. Izdienas pensijas izmaksa, tās saņēmējam no jauna iestājoties dienestā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju
(1) Izdienas pensijas saņēmējam, ja tas no jauna iestājas Iekšlietu ministrijas vai Aizsardzības ministrijas un to iestāžu dienestā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, uz dienesta laiku izdienas pensijas izmaksa tiek pārtraukta.
(2) Pēc atkārtotas atvaļināšanas no dienesta, ja, no jauna iestājoties dienestā, nodienēti vairāk par pieciem gadiem, izdienas pensijas saņēmējam piešķir izdienas pensiju, ņemot vērā vidējo darba samaksu, kas aprēķināta saskaņā ar šā likuma 4. pantu. Ja, no jauna iestājoties dienestā, nodienēti mazāk par pieciem gadiem, izdienas pensijas saņēmējam tiek atjaunota piešķirtās izdienas pensijas izmaksa, par katru izdienas stāža gadu pēc atjaunošanās dienestā palielinot tās apmēru par diviem procentiem no šā likuma 4. pantā noteiktās darba samaksas.
(3) Ja saskaņā ar šā panta otro daļu aprēķinātā izdienas pensija ir mazāka par pārtrauktās izdienas pensijas apmēru, izdienas pensijas saņēmējam nosaka izdienas pensiju tādā apmērā, kāds tas bija, no jauna iestājoties dienestā, un veic pensijas indeksāciju par laika posmu, no kura pensijas izmaksa tika pārtraukta.
(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 13.05.2010. likumu, kas stājās spēkā 01.06.2010.)

A
atbild:
12. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ina Samoilova, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ina Samoilova skaidro, ka VSAA Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem piešķir un izmaksā izdienas pensijas saskaņā ar likumu “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” un šā likuma 10. panta pirmā daļa nosaka, ka izdienas pensijas izmaksu pārtrauc, ja izdienas pensijas saņēmējs no jauna iestājas Iekšlietu ministrijas vai Aizsardzības ministrijas un to iestāžu dienestā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju.

Tādējādi, ja Jūs iestātos dienestā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, tad Iekšlietu ministrijas amatpersonu izdienas pensijas izmaksa tiktu pārtraukta.

Savukārt Aizsardzības ministrija norāda: “Dienests Zemessardzē pats par sevi nedod tiesības uz izdienas pensiju, līdz ar to nevar būt par pamatu likuma "Par izdienas pensijām IeM darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm" 10. panta pirmās daļas piemērošanai un izdienas pensijas izmaksas pārtraukšanai.

Atbilstoši Militārā dienesta likuma 59. panta pirmajai daļai izdienas pensiju piešķir atvaļinātajam karavīram saskaņā ar Militārpersonu izdienas pensiju likumu. Karavīrs šā likuma izpratnē ir Latvijas pilsonis, kas pilda aktīvo dienestu un kam piešķirta militārā dienesta pakāpe. Savukārt aktīvais dienests ir militārā dienesta tieša izpilde karavīra statusā, kas ietver profesionālo dienestu, militārā dienesta tiešu izpildi mobilizācijas gadījumā un rezerves karavīru militārās mācības. Tādējādi tiesības uz izdienas pensiju dod profesionālais dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Latvijas Republikas Zemessardzes likums, kurš reglamentē Zemessardzes uzdevumus, uzbūvi un zemessargu dienesta gaitu, neparedz zemessargu tiesības saņemt izdienas pensiju.”

Tādējādi no likumu normu skaidrotā izriet, ka, iestājoties Zemessardzē, Jūs nezaudēsiet tiesības saņemt izdienas pensiju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas