E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14934
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

MUN maksātājai pabalstus aprēķina no iemaksu objekta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2018
Anastasija

Labdien! Esmu mikrouzņēmuma (MU) īpašniece, strādāju arī tajā pašā MU, ir arī citi darbinieki un attiecīgi arī maksājumi budžetā. Vēlos uzzināt, vai man tiks izmaksāts bērnu kopšanas pabalsts? Kā tiek rēķināta dekrēta atvaļinājuma summa?

A
atbild:
27. jūlijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī) vienam no vecākiem tiek izmaksāts jebkurā gadījumā. Jūsu interese acīmredzot ir par maternitātes pabalstu (“dekrēta” atvaļinājumu, kas ir pirmsdzemdību un pēcdzemdību periods, kad izsniegta darbnespējas lapa B) un vecāku pabalstu.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2. punktu mikrouzņēmuma (MU) darbinieks, tostarp arī MU īpašnieks, ir darba ņēmējs. MU darbiniekam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam.

MUN maksātājs no algas nodokļus nemaksā, nodoklis tiek maksāts no MU apgrozījuma. Un pabalstus MU darbiniekam aprēķina no iemaksu objekta.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. pantā ir noteikta sociālo iemaksu reģistrēšanas kārtība katram darbiniekam. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par mikrouzņēmumu darbiniekiem, mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju un informāciju par aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), kā arī mikrouzņēmuma veiktajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksājumiem, aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu.

Aprēķinot iemaksu objektu, ņem vērā:

  • MU darbinieku skaitu katrā ceturkšņa mēnesī,
  • faktiskos ienākumus ceturkšņa mēnesī,
  • MU darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo obligāto iemaksu likmi
  • MU aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Savukārt vecāku pabalsta apmēru aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Lai piešķirto vecāku pabalstu varētu saņemt pilnā apmērā, MUN maksātājai ir jāiesniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājumu. “Ziņās par darba ņēmējiem” norāda ziņu kodu “40” no datuma, ar kuru mikrouzņēmuma īpašniecei piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums; atsākot darbu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, norāda ziņu kodu “41” (MK noteikumi Nr. 827).

Tā kā esat mikrouzņēmuma īpašniece, arī darba ņēmēja šajā uzņēmumā, tad Jums pašai jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma datumu, kā arī par to, ka esat atsākusi atkal strādāt pēc šī atvaļinājuma.

Savukārt informāciju par pabalstu piešķiršanu un to aprēķināšanas kārtību jāprecizē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kurā ir konkrēti sociālās apdrošināšanas maksājumu dati par katru personu.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas