E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14459
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Vai regula aizliedz informēt kolektīvu par darbinieku dzimšanas dienām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2018
Marta

Strādāju privātajā sektorā, slēgta tipa uzņēmumā, t.i., uzņēmumā var iekļūt tikai tur strādājošas personas. Līdz šim informācija par darbinieku dzimšanas dienām tika izlikta uz ziņojumu dēļa (norādīts vārds, uzvārds, datums un mēnesis). Kopš aprīļa to darīt vairs nedrīkstam, jo ir rīkojums no personāldaļas. Pamatojums – jaunā Datu aizsardzības regula. Vai tiešām, ja cilvēki paši piekrīt, ka šī informācija tiek publiskota, to vairs nedrīkst darīt?

A
atbild:
23. maijā, 2018

Vispārīgā datu aizsardzības regula neaizliedz personas datu apstrādi, bet pastiprina personas tiesības kontrolēt to, kas, kādā apjomā un kādiem nolūkiem izmanto tās datus. Vienlaikus datu pārzinim pieaug atbildība, lai datu apstrāde tiktu veikta likumīgi, godprātīgi, pārredzami un droši, proti, tie netiktu nopludināti, nozagti, nozaudēti u. tml.  Gadījumā, ja datu apstrādi neparedz likums (piemēram, nodot ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par algas izmaksu), noslēgts līgums (piemēram, darba līgums) vai cits juridisks pienākums, datu apstrādi drīkst veikt tikai ar pašas personas piekrišanu. Tātad šajā gadījumā regula nodrošina personas, kura nevēlas, ka tās dzimšanas diena tiek izcelta un darīta zināma visam darba kolektīvam, tiesības saglabāt privātumu un darba vietā netraucēti pildīt darba pienākumus arī savā dzimšanas dienā. Satversmes 89. pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Vienlaikus tas nenozīmē, ka kolektīvā ir jāpārtrauc tradīcija svinēt kolēģu dzimšanas dienas. Vispirms ir jāpārdomā, kāds mērķis tiek sasniegts, ja personas vārds, uzvārds, dzimšanas dienas datums tiek publiskots uz ziņojumu dēļa. Iespējams, ir citas alternatīvas, kā apsveikt kolēģus, nepubliskojot viņu datus. Taču jebkurā gadījumā, lai darba devējs izmantotu savā rīcībā esošos darbinieka personas datus šādiem nolūkiem, vispirms ir jālūdz darbinieka piekrišana.  

Regula neprecizē, kādā formā ir jāsniedz piekrišana savu datu apstrādei. Tomēr prasība pārzinim spēt pierādīt, ka persona ir devusi piekrišanu, nozīmē, ka ir vēlams to noformēt rakstiskā veidā. Turklāt jāņem vērā, ka piekrišana ir uzskatāma par derīgu, ja tās pieprasījumā izmantota skaidra un vienkārša valoda, tā ir dota brīvi, apzināti, konkrētiem nolūkiem un aktīvas rīcības rezultātā, ir nepārprotama un to iespējams atsaukt. Piemēram, šajā gadījumā, ja piekrišana tiktu dota kopīgā sapulcē, var gadīties, ka persona pakļaujas vairākuma gribai un saņemtā piekrišana nav brīvi sniegta.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas