E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13385
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kas ir patiesais labuma guvējs pašvaldības SIA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2017
Līga

Labdien! Jautājums ir par patiesā labuma guvēju. Tas var būt tikai fiziska persona? Man nav īsti skaidrs, kurš ir SIA patiesais labuma guvējs, ja SIA 100% pieder pašvaldībai. Kurš ir jānorāda kā labuma guvējs?

A
atbild:
13. decembrī, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Laima Letiņa, Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece

Saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 18.2 panta pirmo daļu visām juridiskajām personām, kas reģistrētas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vestajos publiskajos reģistros, jāiesniedz informācija par to patiesajiem labuma guvējiem. Savukārt atbilstoši 18.2 panta otrajai daļai, iesniedzot Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram pieteikumu par juridiskās personas reģistrāciju (dibināšanu) vai kapitālsabiedrību dalībnieku vai valdes locekļu izmaiņām, pieteikumā norāda informāciju par juridiskās personas patieso labuma guvēju atbilstoši šā panta prasībām. Ja juridiskās personas patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams, pieteicējs to apliecina pieteikumā.

Ņemot vērā, ka Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vestajā komercreģistrā tiek reģistrētas arī publiskas personas kapitālsabiedrības (valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības) – kapitālsabiedrības, kurā visas kapitāla daļas vai balsstiesīgās akcijas pieder vienai publiskai personai, norādāms sekojošais.

Saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 1. panta 5.a punktu patiesais labuma guvējs ir fiziskā persona, kura ir klienta – juridiskās personas – īpašnieks vai kura kontrolē klientu, vai kuras vārdā, labā, interesēs tiek nodibinātas darījuma attiecības vai tiek veikts gadījuma rakstura darījums, un tā ir vismaz attiecībā uz juridiskajām personām – fiziskā persona, kurai tiešas vai netiešas līdzdalības veidā pieder vairāk nekā 25 procenti no juridiskās personas kapitāla daļām vai balsstiesīgajām akcijām vai kura to tiešā vai netiešā veidā kontrolē.

Savukārt saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 1. panta 1. un 2. apakšpunktu publiska persona ir Latvijas Republika kā sākotnējā publisko tiesību juridiskā persona un atvasinātas publiskas personas, tās darbojas saskaņā ar publisko tiesību principiem, savukārt atvasināta publiska persona — pašvaldība vai cita ar likumu vai uz likuma pamata izveidota publiska persona, kurai ar likumu piešķirta sava autonoma kompetence, kas ietver arī sava budžeta veidošanu un apstiprināšanu, un tai var būt sava manta.

Ievērojot minēto, jo īpaši ņemot vērā publiskas personas definīciju, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams. Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām pieteikumā par patieso labuma guvēju jāapliecina, ka patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas