E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12782
Lasīšanai: 2 minūtes

Aizbildnim ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2017
Svetlana V

Labdien! Man aizbildniecībā ir bērns. 2017. gada 21. augustā abiem vecākiem tika atņemtas aizgādības tiesības uz bērnu. Es bērnu gribu adoptēt. Vai šajā gadījumā man ir tiesības sniegt tiesā prasību par uzturlīdzekļiem bērnam? Paldies par atbildi!

A
atbild:
15. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta pirmajā un otrajā daļā ir skaidri noteikts vecāku pienākums uzturēt bērnu. Šis pienākums uz tēvu un māti gulstas līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt, un neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Pienākums uzturēt savu bērnu saglabājas arī tad, ja vecākiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības, taču tas izbeidzas, ja bērns tiek adoptēts. Saskaņā ar Civillikuma 198. pantā noteikto vecāku aizgādība izbeidzas, ja bērnu adoptējusi trešā persona. Līdz ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecāku/-iem un ar tām saistītās personiskās, mantiskās tiesības un pienākumi.

Līdz ar to, kamēr esat bērna aizbildne, Jums ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus bērna uzturam, turklāt no abiem vecākiem. Vēršam uzmanību, ka, sākot ar 2017. gada 1. aprīli, uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā ir iespējams saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), aizbildnim uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “No 1. aprīļa vienkāršāka un ātrāka uzturlīdzekļu saņemšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas