E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12667
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Par farmācijas studenta praksi aptiekā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2017
Aleksejs

Labdien, sakiet, lūdzu, mana darba līgumā amats nostiprināts sekojoši: “Jaunākais farmaceita māceklis”. Savukārt nevaru atrast tādu amatu profesiju klasifikatorā. Sakiet, lūdzu, vai jaunākajam farmaceita māceklim ir atļauts strādāt pie kases aparāta un apkalpot aptiekas klientus, un pārdot uztura bagātinātājus? Aptiekas vadītāja to piespiež darīt, savukārt man ir lielas aizdomas, ka cilvēks, kurš mācās otrajā kursā un strādā par jaunāko farmaceita mācekli, to nevar darīt.

A
atbild:
21. septembrī, 2017
Veselības inspekcija
Daina Kromāne, Veselības aprūpes uzraudzības un kontroles departamenta Zāļu uzraudzības un kontroles nodaļas inspektore

Fizisko un juridisko personu darbību farmācijas jomā reglamentē Farmācijas likums, tā mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, medicīniski piemērotu un atbilstoša profilaktiska, dziedinoša un diagnostiska līmeņa zāļu ražošanu un izplatīšanu.

Farmācijas likuma 42. pants nosaka, ka vispārēja un slēgta tipa aptiekās zāles drīkst izgatavot, kontrolēt un izplatīt tikai speciālisti, kam ir farmaceitiskā izglītība. Taču, ņemot vērā, ka licence (atļauja) vispārēja tipa aptiekas darbībai dod tiesības izplatīt arī pārtikas produktus, piemēram, uztura bagātinātājus, dzeramo ūdeni, minerālūdeni un avota ūdeni, ārstniecības augus un ārstniecības augu tējas u.c., šo produktu izplatīšanai ierobežojums nav noteikts.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 23. marta noteikumu Nr. 288 “Aptiekas darbības noteikumi” (turpmāk – Noteikumi Nr. 288) 20. punktu “aptiekas vadītājs, ievērojot Darba likumā, Darba aizsardzības likumā un Epidemioloģiskās drošības likumā noteiktās prasības, kā arī normatīvos aktus par profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām, nodrošina darbinieku amata aprakstu un iekšējās darba kārtības noteikumu izstrādāšanu”. Aptiekas vadītāja apstiprinātie iekšējās darba kārtības noteikumi, amatu apraksti un priekšraksti ir saistoši darbiniekiem. Ar iekšējās darba kārtības noteikumiem un konkrētā amata aprakstu iepazīstina katru darbinieku, un darbinieks ar parakstu apliecina, ka ir iepazinies ar minētajiem dokumentiem un apņemas tos ievērot.

Noteikumi Nr. 288 paredz, ka farmācijas studentiem jāiziet prakse aptiekā, ņemot vērā noteikumu Nr. 288 21.8. apakšpunkta prasības, ka “farmaceitam ir tiesības vadīt 1. un 2. līmeņa augstākās izglītības programmas farmācijas studentu praksi, ja farmaceita darba pieredze aptiekā ir vismaz trīs gadi, un farmaceita asistentam ir tiesības vadīt 1. līmeņa augstākās izglītības programmas farmācijas studentu praksi, ja farmaceita asistenta darba pieredze aptiekā ir vismaz trīs gadi”. Aptiekas vadītājs ir atbildīgs par farmācijas studentu prakses organizēšanu un kontroli, nodrošinot, ka students prakses laikā, apkalpojot klientus, nēsā piespraudi ar vārdu, uzvārdu un norādi “Farmācijas students”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas