E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12255
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Pārdodot produkciju veikalā, ir jāizsniedz kases aparāta čeks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2017
Intars

Sveiki! Esmu pašnodarbinātais. Vēlos tirgot savas preces. Vai es varu noslēgt nomas līgumu ar veikalu, kurā iznomātu mazu vietiņu, kur izvietot savas preces, maksājot par to attiecīgu summu? Manas preces "neiet" caur veikala kasi, par savu notirgoto preci rakstu savas kvītis. Vai veikala pārdevēja varētu tirgot manu preci, protams, attiecīgi vienojoties ar šo firmu, par manām precēm izrakstot manas kvītis? Vai man pašai obligāti jābūt uz vietas? Ja tas viss būtu iespējams, vai man VID būtu jāiesniedz kāds dokuments par šo vietu, kur tirgojos? Paldies!

A
atbild:
06. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Personai, kas veic saimniecisko darbību, ir pienākums reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā kā savas saimnieciskās darbības struktūrvienību tādu teritoriāli nošķirtu saimniecisko vienību, kurā persona plāno veikt vai jau veic saimniecisko darbību, t.i., veic vai plāno veikt sistemātisku un patstāvīgu darbību par atlīdzību. Nodokļu maksātāja struktūrvienība ir teritoriāli nošķirta saimnieciska vienība konkrētajā adresē. Struktūrvienība reģistrējama Valsts ieņēmumu dienestā 10 dienu laikā no lēmuma par struktūrvienības izveidošanu pieņemšanas.

Kārtību, kādā nodokļu maksātāji reģistrē par darījumiem saņemto samaksu skaidrā naudā, izmantojot nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces un iekārtas – kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas (turpmāk – kases aparāts), kā arī darījumus apliecinošo dokumentu veidus un rekvizītus reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr. 96). Minētajos Ministru kabineta noteikumos noteikti gadījumi, kad nodokļu maksātāji, saņemot samaksu par darījumiem skaidrā naudā, nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai kases aparātus var nelietot.

Ja nodokļu maksātājs plāno pastāvīgajā darbības vietā veikt savu preču pārdošanu mazumtirdzniecībā, veicot šādus darījumus, Ministru kabineta noteikumos Nr. 96 nav noteikts atbrīvojums no kases aparāta lietošanas. Tādējādi, pārdodot savu produkciju, aprakstītajā situācijā nodokļu maksātājam ir jālieto kases aparāts, apliecinot darījumu ar kases aparāta čeku.

Līdz ar to saimnieciskās darbības veicējam (pašnodarbinātai personai), lai tas varētu pastāvīgi tirgot savas preces citas personas telpās (veikalā), ir jāreģistrē struktūrvienība un par preču pārdošanu saņemtā samaksa jāreģistrē kases aparātā, pircējam izsniedzot kases aparāta čeku.

Reģistrējot Valsts ieņēmumu dienestā nodokļu maksātāja struktūrvienību, fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, papildus iesniedz:

  • pieteikumu “Struktūrvienību reģistrācijas lapa” (Ministru kabineta noteikumu Nr. 537 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā” 3. pielikums);
  • struktūrvienības telpu lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu, kas ir spēkā iesniegšanas brīdī, kopijas, ja struktūrvienības telpas nav reģistrētāja īpašumā;
  • nekustamā īpašuma īpašnieka vai tā tiesiskā valdītāja izsniegtu piekrišanu struktūrvienības reģistrēšanai tam piederošajā nekustamajā īpašumā, piekrišanā norāda ēkas kadastra apzīmējumu vai telpu grupas kadastra apzīmējumu, īpašnieka, kopīpašnieku vai tiesisko valdītāju vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru.

Struktūrvienību iespējams reģistrēt, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Konkrētu jautājumu gadījumā aicinām personu sazināties ar VID speciālistiem, izmantojot kādu no piemērotākajiem un ērtākajiem saziņas veidiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas