E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11964
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
7
7

Izdienas stāžs un izdienas pensijas vecums noteikts likumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2017
Inese

Labdien! Man ir jautājums par izdienas pensiju. Mani atvaļināja no dienesta darbinieku skaita samazināšanas dēļ. Izdiena uz to brīdi bija 14,5 gadi. Vai, sasniedzot 50 gadu vecumu, es varēšu prasīt izdienas pensiju, jo uz to brīdi man kopējais apdrošināšanas stāžs būs 25 gadi?

A
atbild:
01. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja runa ir par dienestu iekšlietu sistēmā (ir arī daudz citu izdienas pensiju), tad likuma „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” 2. panta pirmajā daļā ir uzskaitīti nosacījumi, kādiem jāizpildās uz darbinieka atvaļināšanas brīdi, lai IeM sistēmas darbiniekam rastos tiesības uz izdienas pensiju saskaņā ar šo likumu. 

Saskaņā ar šā panta pirmās daļas 3. punktu tiesības uz izdienas pensiju ir arī IeM sistēmas darbiniekiem, kuri uz atvaļināšanas brīdi ir sasnieguši 50 gadu vecumu, vismaz 12,5 gadus nodienējuši IeM iestādēs un kuru kopējais apdrošināšanas stāžs un tam pielīdzinātais stāžs ir ne mazāks kā 25 gadi. 

Savukārt izdienas stāžu aprēķina saskaņā ar likuma 3. panta pirmo daļu, kurā ir uzskaitīts, kādi periodi tiek ņemti vērā izdienas stāža noteikšanā.

Tiesības uz pensiju nosaka un pensijas apmēru aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, tātad šajā iestādē (jebkurā tās nodaļā) Jūs varat noskaidrot jautājumus konkrēti par savām tiesībām uz izdienas pensiju.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 141 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas