E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11621
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
56
2
56

EDS paziņo par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, pievienojot nomas līgumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2017
Franceska

Vai zemes nomas līgumu es varu reģistrēt VID, nebraucot uz turieni, bet elektroniski?

A
atbild:
28. martā, 2017

Ja, gūstot ienākumu no nomas, nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad fiziskajai personai ir tiesības izvēlēties nodokļa maksāšanas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to informējot Valsts ieņēmumu dienestu (VID). 

Šajā gadījumā nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas informēt par to VID, pielikumā pievienojot arī nomas līguma kopiju. Uz šo līgumu pamata VID reģistrē nodokļu maksātājam saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanu atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta divpadsmitajai daļai.

Informācija nodokļu maksātājiem – saimnieciskās darbības veicējiem, tostarp par paziņošanu par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, ir atrodama VID mājaslapā.

Kas attiecas uz nomas līguma reģistrēšanu elektroniski, VID nodokļu speciālisti  paskaidro:  Paziņot Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu var Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), izvēloties sadaļu “Dokumenti” -> “No veidlapas” -> “Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapa” -> “Nodokļu maksātāja (Fiziskas personas) reģistrācijas dati” un aizpildot apakšsadaļu “Paziņotā saimnieciskā darbība”.

Pielikumā papildus pievienojami noslēgtie īres vai nomas līgumi.

Labs saturs
56
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas