E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11032
Lasīšanai: 3 minūtes

Var reģistrēt transportlīdzekļa īpašnieka liegumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2016
Dagnija

Labdien, jaunais mašīnas īpašnieks nav pārreģistrējis uz sevi mašīnu jau vairāk par gadu. Mašīnu norakstīt arī nevaru. Meklējām pircēju, bet telefons tika nomainīts. Kā es varu noņemt no uzskaites mašīnu, jo sociālā palīdzība tiek atteikta, jo uz manis joprojām ir mašīna, kura vairāk par gadu ir pārdota. Kā ir jārīkojas šādā situācijā?

A
atbild:
23. janvārī, 2017
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Rolands Rumba, sabiedrisko attiecību speciālists

Saskaņā ar Latvijas normatīvajos aktos noteikto kārtību automašīnas noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijā nenozīmē īpašnieka maiņu. Līdz brīdim, kamēr netiek veikta īpašnieka maiņas reģistrācija vai Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā nav informācijas par īpašnieka maiņu (piemēram, tirdzniecības uzņēmuma izdarīta atzīme Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā, ka automašīna pārdota tirdzniecības uzņēmumā, līzinga kompānijas izdarīta atzīme par auto nodošanu citas personas īpašumā u.tml.), par transportlīdzekļa īpašnieku uzskata pēdējo reģistrēto un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādīto personu, kas arī atbildīga par darbībām ar auto. Turklāt, lai auto noņemtu no uzskaites, nepieciešams iesniegt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību vai gadījumā, ja tā nozaudēta, uzrādīt auto CSDD darbiniekam agregātu numuru salīdzināšanai.

Ja transportlīdzeklis atsavināts citai personai, sākotnēji iesakām mēģināt sazināties ar šo personu un vienoties par transportlīdzekļa pārreģistrāciju šīs personas īpašumā. Ja ar ieguvēju sazināties neizdodas un Jūsu rīcībā ir savstarpēji noslēgts līgums, bet netiek pildīti līgumā minētie nosacījumi, strīdu iespējams risināt tiesas ceļā.

Papildus CSDD piedāvā reģistrēt transportlīdzekļa īpašnieka liegumu. Ar šādu liegumu ar auto nevarēs iziet tehnisko apskati. Īpašnieka liegumu reģistrētais transportlīdzekļa īpašnieks var reģistrēt, vēršoties jebkurā CSDD nodaļā vai arī CSDD e-pakalpojumos. Vēršam uzmanību, ka šāds liegums neaizliedz citai personai izmantot transportlīdzekli dalībai ceļu satiksmē, kā arī neatbrīvo no sodu nomaksas. Jebkādu turpmāku darbību ar transportlīdzekli CSDD varēs veikt tikai, ja transportlīdzekļa īpašnieks liegumu noņems, iesniedzot personīgi iesniegumu CSDD nodaļā vai dzēšot liegumu CSDD e-pakalpojumos. Sīkāk informācija par šī lieguma reģistrāciju atrodama CSDD mājaslapas sadaļā “Transportlīdzekļa īpašnieka liegums”.

Situācijā, ja ir pamats uzskatīt, ka šobrīd automašīna ir pretlikumīgi atsavināta, veikts krāpniecisks darījums vai cita pretlikumīga darbība ar transportlīdzekli, transportlīdzekļa reģistrētais īpašnieks var vērsties ar iesniegumu policijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas