DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Sveiks Valmieras novada Goda un Gada cilvēkus 

Viņu darbi ir kā zīles – viss tas, kas sakņojies, dīdzis un vainagojies, vienā kodolā. Šķietamajā mazumā bezgalīgais ritējums. Pateicoties par nenovērtējamo devumu un sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 106. gadadienu, 17. novembrī svinīgā ceremonijā laikmetīgās mākslas telpā “Kurtuve” sveiksim Valmieras novada apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” un “Valmieras novada Gada cilvēks” saņēmējus. 

Par sevišķiem nopelniem sabiedriskajā un kultūras jomā, daudzu gadu garumā pētot un popularizējot Ķoņu pagasta vēsturi, apkopojot ziņas par vairāk nekā 300 Ķoņu pagasta mājvārdiem un ievērojamiem Ķoņu iedzīvotājiem, par Baltijas ceļa gadadienai veltītās svinīgās norises ieviešanu Latvijas–Igaunijas robežpunktā Unguriņos, par iesaisti Ķoņu dzīvesvides uzlabošanā un vietējās kopienas tradīciju uzturēšanā apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” saņems kādreizējā bibliotekāre un kultūras darbiniece Ķoņos Maruta Krastiņa. 

Par mūža ieguldījumu tautas lietišķās mākslas tradīciju saglabāšanā un popularizēšanā, šobrīd vadot tautas lietišķās mākslas studijas Mazsalacā un Rencēnos, agrāk arī Valmierā, par dalīšanos nenovērtējamā pieredzē, par tautas lietišķās mākslas studijas “Mazsalaca” darbības virzīšanu līdz tādai meistarībai, ka rokdarbnieču devums – Mazsalacas rakstainie dubultcimdi – ierakstīts Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, par intereses radīšanu iedzīvotājiem apgūt amatu prasmes apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” saņems tekstilmāksliniece Gaļina Birkava. 

Par nenovērtējamu ieguldījumu, lai Valmiera kļūtu par modernu Ziemeļvidzemes kultūras centru, par veiksmīgu Valmieras teātra mākslinieciskās stratēģijas un repertuārpolitikas virzīšanu, kas jau vairākas sezonas Latvijas teātra gada balvā “Spēlmaņu nakts” Valmieras teātri padara par līderi balvu nominācijā, par nozīmīgu iesaisti laikmetīgās mākslas telpas “Kurtuve” tapšanā, par mērķtiecīgu un nenogurstošu rīcību, lai Valmieras teātra vēsturiskās ēkas atjaunošana norisinātos mūsdienu dizainam, estētikai un arī drošības standartiem atbilstoši, apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” saņems Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena 

Par ilggadēju ieguldījumu Valmieras novada sporta dzīves attīstībā, sākot ar iespēju stiprināt fizisko sagatavotību bērniem un jauniešiem, turpinot ar pilnveidošanos jau konkrētā sporta veidā, kā arī sagatavojot augstas klases sportistus, par izpratnes veicināšanu par kustības nozīmi jau kopš bērnības, par šobrīd vienas no audzēkņu ziņā skaitliski lielākajām sporta skolām Latvijā vadīšanu, par Valmieras novada pārstāvēšanu nacionāla līmeņa sporta attīstības plānošanā apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” saņems Valmieras Sporta skolas direktore Līga Dzene. 

Par uzticību un nesavtīgu darbu SIA “VALPRO” un Valmieras novada labā, gandrīz 70 gadu aizvadot vienā darba vietā, par sava aroda meistarības izkopšanu un ieguldījumu uzņēmuma pēctecībā, izskolojot un zināšanas nododot neskaitāmiem topošajiem speciālistiem, par mūža ieguldījumu uzņēmuma un novada izaugsmē apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” saņems ilggadējs (tagad baudot pelnītu atpūtu) “VALPRO” darbinieks Jānis Šķēps. 

Par brīvprātīgu iesaisti kopienai nozīmīgās norisēs, par nenovērtējamo darbu, kopā ar Valmieras muzeja un projekta komandu strādājot pie ekspozīcijas “de Woldemer” izveides, kas jau saņēmusi vairākus nacionāla un starptautiska līmeņa apbalvojumus, par būtisku ieguldījumu Valmieras vēstures pētniecībā, aicinot uzzināt un izzināt, kā arī veicinot  Valmieras vārda izskanēšanu pētniecības un vēstures jomā ārpus valsts robežām, ieinteresējot iedzīvotājus iedziļināties vēstures notikumos, apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņems vēsturnieki Liene un Alberts Rokpeļņi. 

Par Valmieras teātra veiksmīgu pārbūvi, kas prasīja ne tikai prasmes, finanses un darbaspēku, bet arī piederības sajūtu, personisku attieksmi, lepnumu, ka būvē savai pilsētai, īstenojot arī detaļās pārliecinošu sniegumu, turklāt ņemot vērā, ka arī pārbūves laikā teātra Apaļajā zālē bija skatāmas izrādes un tika uzņemti skatītāji, par uzņēmuma “Aimasa” veiksmīgu izveidi, vadīšanu, attīstīšanu un ilgtspējīgu skatījumu, šogad atzīmējot uzņēmuma 20 gadu jubileju, par Valmieras vārda nešanu Latvijā, piedaloties dažādu būvobjektu īstenošanā, kas atzinīgi novērtēti arī dažādos konkursos, tostarp arī Valmieras teātra pārbūvētā vēsturiskā ēka, apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņems SIA “Aimasa” valdes priekšsēdētājs Sandris Apsīts. 

Par nenogurstošu un brīvprātīgu darbu, stiprinot senioru kopienu Valmierā, īsā laika posmā panākot nozīmīgu biedru skaita pieaugumu, tādējādi iedrošinot seniorus sanākt kopā, lai ar dažādām norisēm veicinātu ne tikai savu garīgo un fizisko veselību, bet arī veiktu plašākai sabiedrībai nozīmīgus darbus, par enerģisko, radošo un mērķtiecīgo darbību, palīdzot biedrībai iegūt mūsdienīgāku tēlu, tādējādi palīdzot Valmieras senioriem jēgpilni dažādot savu ikdienu, apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņems biedrības “Valmieras pilsētas pensionārs” valdes priekšsēdētāja Ināra Allika. 

Par ieguldījumu Valmiermuižas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, atjaunošanā un sasaistē ar mūsdienām, veicinot pētniecības darbu īstenošanu, ieinteresējot tradīciju saglabāšanā un vēstures izzināšanā, rosinot vides sakārtošanu, par Valmieras novada muižu tīkla attīstības veicināšanu un procesa vadīšanu, rosinot Valmieras novada muižu, piļu un citu kultūras mantojuma objektu entuziastu, darbinieku, saimnieku un aktīvo iedzīvotāju sadarbību, par ieguldījumu augstvērtīgas kultūras programmas piedāvājumā Valmiermuižā, tostarp par starptautisku atzinību guvušā Valmiermuižas etnomūzikas festivāla “Sviests” rīkošanu, apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņems Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna. 

Par neatsveramu ieguldījumu sporta, fiziskās aktivitātes veicināšanā un kopienas saliedēšanā, ārpus darba pienākumiem uzņemoties organizēt dažādas norises, kam būtisks devums ne tikai vietējā, bet arī Latvijas mērogā, tostarp mamanet sporta (oficiāli – “ķer un servē bumbu”, angliski “Catch’n Serve Ball”) sporta veida attīstībā Latvijā, Naukšēnos izveidojot šī sporta veida pirmo komandu Latvijā, par aicinājumu iedzīvotājiem pašiem iesaistīties savas dzīves vides un pašsajūtas uzlabošanā, tostarp rīkojot dažādas aktīvās atpūtas norises, piedaloties ziemas barības sagādē Līgatnes dabas taku iemītniekiem, apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņems sporta entuziasts un treneris, sporta organizators Valmieras novada Sporta pārvaldē Gundars Putniņš. 

Apbalvojumā pasniegs īpašu Valmieras novada nozīmīti. Tajā atainots Valmieras novada ģerbonis – ozols uz pakalna zelta laukā un ūdens motīvs, simbolizējot latviskumu, pamatīgumu, stabilitāti, spēku, dabas mīlestību, pēctecību un tradīcijas, tiekšanos uz izaugsmi un attīstību, dzīvību un dinamiku. 

Apbalvojumi “Valmieras novada Goda pilsonis” un “Valmieras novada Gada cilvēks” pēc Valmieras novada izveides tiks pasniegti trešo reizi. Iedzīvotāju iesniegtos pieteikumus apbalvojumiem vērtēja Valmieras novada pašvaldības domes apstiprināta neatkarīga komisija – Valmieras novada iedzīvotāji, dažādu jomu pārstāvji. 

Pateicamies iedzīvotājiem par labajiem vārdiem, piesakot līdzcilvēkus apbalvojumiem! Katrs pieteikums apliecina sirds siltumu un atklāj stāstus par cilvēkiem, kuru paveiktais kādam nozīmē ļoti daudz. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI