DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Viļņā prezentēs Latvijas prezidentūras Baltijas Ministru padomē prioritātes

2024. gada 18. oktobrī Viļņā, Lietuvā, notiks 30. Baltijas Padome, kas ir Baltijas Asamblejas un Baltijas Ministru padomes Sadarbības padomes kopīga sanāksme, kuras laikā Sadarbības padomes priekšsēdētājs (prezidējošās valsts ārlietu ministrs) sniedz atskaiti par gada laikā paveikto. Latviju sanāksmē pārstāvēs tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Sanāksmes laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas delegācijas pārrunās aktuālos Baltijas valstu sadarbības jautājumus un nākotnes perspektīvas.

Baltijas Asamblejas prezidents Andrjus Kupčinsks (Andrius Kupčinskas) un Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) atskatīsies uz Baltijas valstu sadarbībā paveikto 2024. gadā, kad Lietuva ir prezidējošā valsts Baltijas Asamblejā un Baltijas Ministru padomē.

Savukārt Inese Lībiņa-Egnere informēs par Latvijas prioritātēm Baltijas Ministru padomē 2025. gadā, jo 1. janvārī Latvija uz gadu pārņems prezidējošās valsts funkcijas šajā sadarbības formātā. Baltijas valstu sadarbībai nākamajā gadā Latvija ir izvirzījusi sekojošus prioritāros virzienus: reģiona drošība un noturība, atbalsts Ukrainai, kā arī reģionālās savienojamības pilnveidošana, enerģētiskās drošības stiprināšana, investīciju piesaiste.

30. Baltijas Padomes noslēgumā Baltijas Asamblejas prezidents un Lietuvas ārlietu ministrs parakstīs kopīgo paziņojumu par Baltijas valstu sadarbības nozīmīgākajiem aspektiem šogad un prioritārajiem virzieniem nākamajā gadā.

Baltijas Padomes noslēgumā paredzēta Baltijas Asamblejas Prezidija un Baltijas valstu valdību pārstāvju kopīgā preses konference. 

31. Baltijas Padome norisināsies 2025. gada 14. novembrī Rīgā.

Informācijai

Baltijas Ministru padome (BMP) ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību sadarbības institūcija, kas izveidota 1994. gada 13. jūnijā. BMP uzdevums ir nodrošināt sadarbības nepārtrauktību valstu izpildvaru līmenī. BMP prezidējošās valsts statuss Baltijas valstu vidū tiek mainīts ik pēc gada.

Baltijas Padome ir Baltijas Asamblejas un BMP Sadarbības padomes kopīga sanāksme, kuras laikā Sadarbības padomes priekšsēdētājs (prezidējošās valsts ārlietu ministrs) sniedz atskaiti par gada laikā paveikto. Savukārt nākamās prezidējošās valsts ārlietu ministrs (vai cits deleģēts valdības pārstāvis) informē par nākamās prezidentūras prioritātēm un plānotajiem darbiem, kas tiek iekļauti Baltijas Padomes kopīgajā paziņojumā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991. gada 8. novembrī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI