DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
2
2

Dauderu parkā īpašā noskaņā varēs baudīt lapkriti  

FOTO: Jānis Puķītis, LNVM

Dauderu komplekss (Zāģeru ielā 7) Sarkandaugavā ar šovasar atjaunoto parku un dārzu daudziem jau kļuvis par iecienītu atjaunināšanās un izziņas vietu. Pašlaik to pārņēmis rudenīgs krāšņums, tāpēc 18., 19. un 20. oktobrī plkst. 14.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļa aicinās uz jaunu pasākumu ciklu “Oda rudenim: izzinoša pastaiga Dauderos”.   

Muzeja gida vadītas pastaigas laikā varēs gan aplūkot holandiešu neorenesanses stilā būvēto Dauderu namu no jauniem un iepriekš neierastiem skatupunktiem, gan izbaudīt krāšņo rudens lapkriti Dauderu parkā instrumentālās mūzikas ierakstu pavadījumā (izvēlēti gadalaikam pieskaņoti skaņdarbi – “Rudens saule”, “Rudens lietus”, “Rudens migla”, “Rudens vējš”, “Mežs rudenī” un “Oktobris”). Interesentiem tiks pavērtas Dauderu nama, dārza un parka likteņa lappuses, aptverot vairāk nekā gadsimta laikā piedzīvoto.   

Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties iepriekš, rakstot uz dauderi@lnvm.lv vai zvanot pa tel. 67392229 vai 67391780. Dalības maksa – 4,00 EUR.  

Dauderu nama, kā arī tā dārza un parka bagātā vēsture atspoguļo visas Rīgas un Latvijas vēstures gaitu. Ēka celta 1897. gadā kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) īpašnieka Ādolfa fon Bingnera ģimenes villa, bet no 1937. līdz 1940. gadam savrupnams ar tam pieguļošo dārzu un parku tika labiekārtots kā vērienīga Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence. Padomju okupācijas laikā ēka tika pielāgota aģitpunkta un bērnudārza vajadzībām, bet kopš Trešās atmodas ēkā pastāv muzejs. 2010. gadā  Dauderi kļuva par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļu, kurā pēdējos gados aktīvi veikta ekspozīcijas atjaunošana un modernizācija. 

Dauderu parks priecē ar pārdomātiem, saskanīgiem apstādījumiem un interesantu reljefu, raksturojot sava laika elites priekšstatus par ērtu dzīvi pilsētā. Atjaunotais parks papildina muzeja piedāvājumu, un tam ir sava nozīmīga vieta muzeja ekskursiju un tematisku pasākumu programmās. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI