DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

24 studenti pieņem izaicinājumu ar superdatoru risināt sabiedrībai un uzņēmumiem nozīmīgas problēmas 

Līdz gada beigām 24 studenti no dažādām universitātēm, studiju programmām un līmeņiem, tostarp vairāki doktoranti, izmantojot lielos datus un citus resursus, ar dažādu digitālo rīku un superdatora palīdzību izstrādās risinājumu konceptus un prototipus sabiedrībai un uzņēmumiem nozīmīgiem izaicinājumiem, piemēram, algoritmu, kas nekustamā īpašuma apsaimniekotājiem palīdzēs sagatavoties dabas stihijām.  

Studenti – primāri no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) – risinājumus uzņēmumu definētiem izaicinājumiem izstrādās programmas «Inovatīvu digitālu risinājumu radīšana HPC izaicinājumos» otrajā sezonā. Šogad HPC izaicinājumu pieņēmuši arī vairāki doktoranti, kuri savā promocijas darbā pētījumus veic Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN).  

Otrajā sezonā studentiem izaicinājumus piedāvā četri uzņēmumi. VAS «Valsts nekustamie īpašumi» aicina izstrādāt aprēķinu metodiku, lai novērtētu dabas stihiju, piemēram, vētru, plūdu, spēcīgu lietusgāžu vai ekstremālu temperatūru potenciālo ietekmi uz nekustamo īpašumu un nepieciešamos resursus stihiju izraisīto seku novēršanai. Šobrīd seku novēršana un resursi tiek organizēti «pēc fakta» un trūkst vienotu vadlīniju, kā sagatavoties dabas stihijām. Savukārt uzņēmums «Cenos» sadarbībā ar studentiem vēlas izstrādāt un ar mašīnmācīšanās metodēm uzlabot neironu tīkla modeli. Šo aprēķinu modeli uzņēmums izmanto antenu un citu radiofrekvenču diapazona iekārtu, nākamās paaudzes dronu komunikācijas sistēmu un radiofrekvenču identifikācijas (RFID) sistēmu projektēšanā. Tikmēr tehnoloģiju uzņēmuma «Draugiem Group» zīmols «draugiem.lv» ar studentiem testēs latviešu valodas modeli, vienlaikus meklējot HPC rīka lietojumu un sasaisti. Valodas modeļa trenēšanai studenti izmantos «draugiem.lv» horoskopu sadaļu, kurā uzkrāts daudz satura vienību. Ražošanas uzņēmums «Bucher municipal» rosina izstrādāt digitālu rīku, lai operatīvāk veiktu metināšanas darbus un organizētu metinātāju darbu, ko šobrīd brigadieri plāno manuāli.  

«HPC izaicinājumu programma ir daļa no vērienīga projekta, kurā tiek pilnveidotas Latvijas universitātēs studējošo un mācībspēku digitālās prasmes. Digitālās prasmes kopā ar HPC rīku izmantošanu ir atslēga nākotnes inovācijām jebkurā nozarē,» pauž RTU profesore Alla Anohina-Naumeca, projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» saturiskā vadītāja.  

Projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003) RTU, RSU un LU izstrādā un īsteno 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Projektu finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija. Tā mērķis ir palielināt speciālistu skaitu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI