DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vidzemes Augstskolā aizvadīta Starptautiskā nedēļa 

No 16. līdz 20. septembrim Vidzemes Augstskola (ViA) kļuva par starptautiskas akadēmiskās diskusijas centru, organizējot “Starptautisko nedēļu 2024”. Pasākumā piedalījās mācībspēki un pētnieki no 11 valstīm – Latvijas, Ukrainas, Albānijas, Rumānijas, Čehijas, Gruzijas, Ēģiptes, Polijas, Moldovas, Beļģijas un Gruzijas – pārstāvot kopumā 16 augstākās izglītības iestādes un universitātes. Šī gada Starptautiskās nedēļas virstēma bija “Shaping Minds: The Intersection of Modern Education and Deep Tech”. 

Akadēmisko zināšanu apmaiņa un starptautiska sadarbība 

Piecu dienu laikā ViA norisinājās semināri, darbnīcas, vieslekcijas un paneļdiskusijas, kurās piedalījās kopumā vairāk nekā 30 ārvalstu akadēmisko jomu profesionāļi un eksperti. Tās tika veltītas diskusijām par mūsdienu izglītības izaicinājumiem un tehnoloģijām, kas spēlē arvien lielāku lomu mācību procesā. Dalībnieki dalījās savā pieredzē un zināšanās, veicinot globālu pieredzes un ideju apmaiņu gan studējošo, gan mācībspēku vidū. 

ViA attīstības prorektore Iveta Putniņa

Kāpēc ViA to dara? Kāpēc katram ir būtiski veidot savu starptautisko kontaktu tīklu? Pirmkārt, tāpēc, lai ViA docētāji, pētnieki, struktūrvienību vadītāji un ViA studenti, var sazināties un saprasties ar ārvalstu kolēģiem, un spēj pārnest labāko starptautisko pieredzi uz Latviju, savu reģionu un pilsētu. Un otrkārt, tā ir iespēja, testēt savas idejas un atrast jaunus virzienus, kas ir aktuāli arī starptautiskā līmenī. Mums Latvijā kopumā būtu krietni mazāk problēmu, ja visi, kas atbild par kādas jomas attīstību, savas idejas būtu notestējuši starptautiskā vidē. ViA starptautisko kontaktu tīkls ir mūsu vērtība, kas ļauj uzņemties risināt arī tādus jautājumus augstākajā izglītībā, par ko pagaidām nav skaidrs, kā to labāk darīt. ” 

Starptautiskajā nedēļā šoreiz dalībniekiem tika piedāvāta ļoti plaša un daudzveidīga programma, kas sniedza plašu ieskatu par izglītības un tehnoloģiju saskarsmi. Semināri un lekcijas aptvēra tādas tēmas kā digitālā transformācija, mākslīgā intelekta nozīme izglītībā, kā arī dažādu tehnoloģiju izmantošana akadēmiskajā vidē. 

Starptautiskās sadarbības stiprināšana 

Starptautiskā nedēļa ir viens no plašākajiem ViA pasākumiem sadarbību un akadēmisko attiecību stiprināšanai ar ārvalstu partneriem. Tā ir kā platforma, kurā mācībspēki un pētnieki no dažādām pasaules vietām var izveidot jaunas sadarbības, projektu idejas un apmainīties ar pieredzēm. Šis pasākums apliecina Vidzemes Augstskolas apņemšanos aktīvi piedalīties starptautiskās izglītības un pētniecības iniciatīvās, paplašinot savu ietekmi Eiropas mērogā. 

Vidzemes Augstskola plāno arī turpmāk organizēt līdzīgus pasākumus, lai veicinātu starptautisko sadarbību un stiprinātu savu lomu globālajā izglītības telpā. 

ViA Starptautiskās sadarbības grupas vadītāja Mārīte Balaņuka

 “Šāda veida pasākumi ne tikai stiprina starptautisko sadarbību un pieredzes apmaiņu, bet arī kalpo kā lieliska iespēja piesaistīt starptautiskos studentus. ViA Starptautiskajās nedēļās piedalās dažādu valstu un Augstāko Izglītības iestāžu pārstāvji, un tas ir lielisks veids kā veidot ilgtermiņa saikni ar ViA sadarbības partneriem, kuri vēlāk nodod informāciju par Latviju kā studiju galamērķi arī saviem studentiem un kolēģiem. Starptautiskā dimensija bagātina kā vietējo, tā ārvalstu pilna laika un apmaiņas studentu izglītības pieredzi un padara studijas ViA konkurētspējīgākas kā reģionālā, nacionālā, tā starptautiskā mērogā.” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI