DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Zinātnieku naktī piektdien, 27. septembrī, aicinās gudrāk palūkoties uz vidi

Pēc nedēļas, piektdien, 27. septembrī, Valmierā, Vidzemes Augstskolas telpās Cēsu ielā 4 gan lieli, gan mazi interesenti varēs piedzīvot īsta zinātnieka ikdienu, uzzināt vairāk par redzamo un nemanāmo zinātnes klātbūtni ikdienā.

No plkst. 17.00 interesenti aicināti piedalīties vairāk nekā desmit aktivitātēs. Piemēram, robotikas laboratorijā “LabLab” būs iespēja darbināt robotus un uzzināt, kā robotikā praktiski tiek pielietotas fizikas, matemātikas, datorikas u.c. STEM zināšanas. Izziņu ar izklaidi apvienos ViA pētnieku radītās spēles “CineGame Ukraine” un “ImGame”. Zinātnieku nakts apmeklētājus viesmīlīgi uzņems arī Valmieras koprades darbnīca DARE, kas no šī gada jūlija darbojas Cēsu ielā 4. Būs iespēja iziet ekskursijā pa darbnīcas telpām un vērot iekārtu demonstrācijas. Skolotāji un skolēni, kuri gatavojas zinātniski pētniecisko darbu veikšanai, kā arī studenti, kuri izstrādā kursa darbus, gada projektus un bakalaura darbus, tiks īpaši gaidīti Zinātnieku nakts kafejnīcā, lai sarunās ar Vidzemes Augstskolas pētniekiem uzzinātu vairāk par zinātnes aktualitātēm un, iespējams, “satiktu” savu “īsto” pētījuma tematu.

Viena no aktivitātēm būs “Veido vidi viedi! Zinātne videi”, kurā dalībnieki varēs palūkoties un veidot savu apkārtējo vidi viedāk (gudrāk/apzinīgāk), kā arī izprast, cik svarīga ir jautājumu uzdošana un atbilžu uzklausīšana kopējās vides radīšanā.

Dabas vērtību saglabāšana ir ieguldījums iedzīvotāju veselībā, labklājībā un visas tautsaimniecības veselīgā pastāvēšanā – tā nav iespējama bez dabas vērtībām un ekosistēmu pakalpojumiem. Gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem būs iespēja izspēlēt spēles par ekosistēmu pakalpojumiem – prātot par to, kas ir tie labumi un pakalpojumi, ko saņemam no dabas, bet kas ir cilvēku radīti, iedvesmojoties no dabas. Tāpat būs iespēja atpazīt invazīvu jeb svešzemju augu sugas dažādos gadalaikos un ainavās, kā arī uzzināt par tālāko rīcību, ja dabā tiek atpazīta kāda invazīva augu vai dzīvnieku suga, piemēram, ziņot invazivs.lv.

Interesenti varēs iejusties pētnieku lomā un attīstīt intervēšanas prasmes, apzinot sabiedrības kopējo viedokli par vidi mums apkārt, lai pēc tam pieņemtu svarīgus, kopīgus un datos balstītus lēmumus. Jau šobrīd aktīvākie un zinātkārākie apmeklētāji var aizpildīt  sabiedrības aptauju, kuras mērķis ir noskaidrot attieksmi, zināšanas un izpratni par dabas daudzveidības saglabāšanu un dabas aizsardzību Latvijā, kā arī svarīgāko par atpūtu un ceļošanu dabā: https://arcg.is/1DS5iH, kā arī nointervēt savus draugus, paziņas, ģimeni u.c. līdzcilvēkus.

Eiropas Zinātnieku nakts aktivitāte “Veido vidi viedi! Zinātne videi” sagatavota ar LIFE integrētā projekta “Natura2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LatViaNature) atbalstu.

Zinātnieku nakts programma lasāma www.va.lv vai augstskolas sociālo mediju kontos.

Zinātnieku nakts katru gadu septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi notiek visā Eiropā, kad zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas, pateicoties zinātnei, ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI